Svijet

Amazon nadmašio Microsoft na listi najvrijednijih kompanija SAD-a

Autor: Biznis.ba
Amazon nadmašio Microsoft na listi najvrijednijih kompanija SAD-a

Promjena na vrhu se dogodila nakon što su dionice Amazona porasle tri posto i podigle tržišnu vrijednost giganta internet trgovine na 797 milijardi dolara. Dionice Microsofta su porasle za manje od jedan posto, čime je tržišna vrijednost proizvođača softwarea 784 milijardi dolara.

Time je Amazon prvi put najvrijednija američka kompanija sa dionicama na berzi, a i okončan je kratki povratak Microsofta na vrh, kada je nadmašio Apple u novembru.

Previranja su izazvana zabrinutošću da će trgovinski rat Trumpove administracije s Kinom i podizanje referentnih kamata usporiti svjetsku privredu. Ako se to desi, vjerovatno će se usporiti rast kompanija iz tehnološkog sektora i drugih grana industrije koje veliki dio prihoda imaju izvan SAD-a.

To je jedan od razloga zašto su mnoge dionice tehnoloških kompanije daleko ispod svojih rekorda. Amazon je, na primjer, 21 posto ispod rekorda iz septembra kada je njegova kapitalna vrijednost bila iznad 1.000 milijardi dolara.

Apple je tada vrijedio još više, ali su njegove dionice izgubile 37 posto vrijednosti od oktobra, odnosno oko 400 milijardi dolara tržišne vrijednosti.

Apple je potvrdio neke od najgorih strahova investitora kada je prošle sedmice upozorio na razočaravajuću potražnju za iPhoneima, posebno u Kini, zbog čega su prihodi u posljednjem tromjesečju daleko manji od projekcija uprave i analitičara, javljaju agencije, a prenosi Al Jazeera.

Biznis.ba / FENA