Svijet

Amazon tokom 2018. godine zaradio više od 11 milijardi dolara, ali nije platio porez

Autor: Biznis.ba
Amazon tokom 2018. godine zaradio više od 11 milijardi dolara, ali nije platio porez

Kako prenosi ugledni britanski list Guardian, Amazon već drugu godinu zaredom nije platio niti jedan jedini cent poreza iako je samo u protekloj godini zaradio 11,2 milijarde dolara.

Gigant na online tržištu Amazon otkazao je planove za izgradnju svog drugog sjedišta u New Yorku nakon reakcije na predložene subvencije od tri milijarde dolara.

Lokalni političari postavili su pitanje zašto bi kompanija koja je zarađivala milijardu dolara mjesečno samo u posljednja tri mjeseca 2018. godine gradila još jedan luksuzni poslovni objekt u New Yorku novcem poreznih obveznika.

Oni su dobili dodatni motiv za kritikovanje nakon što je Institut za poreze i ekonomsku politiku (ITEP) objavio izvještaj koji pokazuje da Amazon ne plaća niti jedan jedini cent poreza već drugu godinu zaredom.

Tokom 2018. godine Amazon je skoro udvostručio svoj profit, tj. s 5,6 milijardi dolara njihovi prihodi su porasli na 11,2 milijarde dolara. No, oni su prijavili federalni porez na dobit od samo 129 miliona dolara za jednu godinu, što predstavlja poresku stopu od mizernih -1 posto iako je zakonska stopa poreza na dohodak 21 posto.

Međutim, Amazon nije sam. Iz ITEP-a su nedavno objavili da je Netflix ostvario profit od 845 miliona dolara u 2018. godini, što je najveći profit ikada, ali nije platio federalni ili državni porez na dohodak.

Biznis.ba