Tvrdnje analitičara

Američka ekonomija u recesiji uprkos snažnom rastu broja zaposlenih

Autor: Biznis.ba
Američka ekonomija u recesiji uprkos snažnom rastu broja zaposlenih
Foto: Ilustracija/Unsplash

SAD bi mogao zabilježiti porast broja otkaza, a postoji jedan pokazatelj na tržištu rada koji sugeriša da je recesija već pogodila američku ekonomiju, prema iskusnoj tržišnoj prognostičarki Danielle DiMartino Booth.

Quill Intelligence Research ukazuje na zabrinjavajuće pokazatelje na tržištu rada, unatoč snažnom porastu broja radnih mjesta. Američka ekonomija je u martu zaposlila 303.000 radnika, ali stopa nezaposlenosti stalno raste, popevši se s najnižih 3,4% u aprilu 2023. na oko 3,8% u martu.

Od februara, tržište rada ukazuje na historijski pokazatelj recesije kada stopa nezaposlenosti poraste 0,35% iznad svog najnižeg nivoa ciklusa i drži se iznad tog nivoa najmanje tri mjeseca. To je bio slučaj s recesijom 2008., istaknula je Booth.

“Dakle, mi smo u recesiji, što se tiče stope nezaposlenosti”, izjavila je Booth prošle sedmice, prenose Financije hr.

Ove godine smanjio se broj radnih mjesta. Ukupni broj otkaza porastao je za gotovo 10% u odnosu na prethodnu godinu u februaru, prema podacima Federalnih rezervi – a otpuštanja radnika mogla bi se ubrzati u nadolazećim mjesecima, predviđa Booth, s obzirom na to da otpuštanja obično rastu kako firme objavljuju prihode.

Procijenila je da bi otpuštanja za ovu godinu mogla porasti na 370.000 do kraja aprila. To bi bio najveći broj otpuštanja zabilježen u prva četiri mjeseca godine još tamo od 2009. godine, nakon Velike finansijske krize, rekla je.

Booth je mjesecima upozoravala na nadolazeći val gubitaka radnih mjesta. Važni kanadski ekonomist David Rosenberg također je predvidio da bi stopa nezaposlenosti mogla porasti na oko 5% do kraja godine kako recesija pogađa ekonomiju.