Svijet

Američke tehno kompanije će izgubiti 40 milijardi dolara dok Huawei seli posao u Evropu

Autor: Biznis.ba
Američke tehno kompanije će izgubiti 40 milijardi dolara dok Huawei seli posao u Evropu

Kineski tehno gigant Huawei otkrio je kako planira potrošiti desetine milijardi dolara na tehnološke zalihe u Evropi u narednih pet godina, a nakon što je završio na američkoj crnoj listi. To neće donijeti dobro kompanijama u SAD-u.

U intervjuu za AFP, iz Huaweija pojašnjavaju da će posljedice osjetiti američke kompanije poput Qualcomma, Intela, Microna i Googlea.

Huawei obično potroši više od deset milijardi dolara godišnje na rezervne dijelove i usluge za svoje pametne telefone i mrežnu opremu, a koje je ranije kupovao od američkih kompanija. Stoga, upozoravaju tehno analitičari, američke kompanije od danas pa u narednih pet godina gube najmanje 40 milijardi dolara dok Huawei seli posao u Evropu.

Huawei u narednim mjesecima povećava svoje nabavke u Kini, Japanu i Evropi kako bi osigurao da njegovi proizvodni lanci ostanu neprekinuti, rekao je Ernest Lin Zhang, predsjednik za aktivnosti zapadne Evrope u Huaweiju. Dodao je da američka zabrana ima mali utjecaj na isporuku opreme za 5G mrežu, dok Huawei "više nema nijedan američki proizvod."

Sredinom oktobra kompanija je izvjestila da je isporučila više od 400.000 5G antena širom svijeta za 60 klijenata, od čega više od polovine u Evropi.

Lin Zhang ističe da kompanija ima za cilj uspostaviti suveren evropski oblak koji bi omogućio spašavanje i obradu podataka putem interneta bez prolaska kroz američke tehnološke divove. Huawei već isporučuje opremu operaterima koji pružaju ovu vrstu usluge, kao što su francuska grupa Orange i Telefonica u Španiji.

Podsjećamo, Washington je stavio Huawei na crnu listu ranije ove godine i zabranio mu poslovanje sa američkim kompanijama, a sve zbog navoda da dijeli podatke s kineskom vladom. Huawei je negirao ove optužbe.

Biznis.ba