Svijet

Američki poljoprivrednici očekuju slab urod ozime pšenice

Autor: Biznis.ba
Američki poljoprivrednici očekuju slab urod ozime pšenice

Slabi urod u petom po veličini svjetskom izvozniku pojačava prijetnju globalne nestašice, s obzirom na neizvjesnu budućnost sporazuma o izvozu iz crnomorske regije. Do kraja sezone u julu svjetske zalihe pšenice past će na najniži novi u sedam godina (EPA).

Izgledi za urod ozime pšenice u ključnim regijama u SAD-u iznimno su loši, upozorili su poljoprivrednici i stručnjaci, ističući posljedice trogodišnje suše.

“Ne mogu pronaći riječi koje bi opisale koliko je situacija loša”, rekao je ratar Gary Millershaski iz jugozapadnog Kansasa, područja koje je posebno teško stradalo u suši, prenosi Hina.

Procjenjuje da će smanjiti zasijanu površinu za 85 posto i da će njegova ovogodišnja žetva biti najlošija otkada se počeo baviti ratarstvom.

Slabi urod u petom po veličini svjetskom izvozniku pojačava prijetnju globalne nestašice, s obzirom na neizvjesnu budućnost sporazuma o izvozu iz crnomorske regije.

Procjenjuje se da će do juna zalihe pšenice u SAD-u pasti na najnižu razinu u devet godina, a manji bi urod mogao značiti više cijene kruha i osnovnih namirnica.

Prošlosedmična kiša pala je prekasno da bi pomogla pšenici u zapadnom Kansasu, Oklahomi i Teksasu, i neki su ratari bili prisiljeni otpisati dio usjeva. Do početka junske žetve otpis bi mogao biti još i veći, napominje Reuters.

Situaciju je dodatno pogoršao jak vjetar, koji je suha polja na mnogim područjima zasuo pijeskom. “Uistinuo je tragično vidjeti eroziju koju je izazvao vjetar”, rekao je Jourdan Bell, agronom iz Texas A&M AgriLife Extension Servicea u Amarillu.

Kansas i Oklahoma najveći su proizvođači tvrde crvene ozime pšenice, najviše klase pšenice u SAD-u koja se melje za krušno brašno.

U najnovijem sedmičnom izvještaju ministarstvo poljoprivrede ocijenilo je da je manje od 30 posto pšenice u dobrom ili izvrsnom stanju, a njegova ocjena spada među najlošije u ovo doba godine otkada su 1986. počeli voditi evidenciju.

Ministarstvo poljoprivrede objavit će prve službene procjene proizvodnje ozime pšenice krajem sedmice.

Ključna je nepoznanica koliko je hektara napušteno ili neće biti požnjeveno. Cijene pšenice u referentnim terminskim ugovorima na čikaškoj berzi pale su pak od početka godine za 17 posto i prošle su sedmice dotaknule najnižu razinu u dvije godine.

Cijene tvrde ozime pšenice K.C. pale su u terminskim ugovorima za šest posto, dijelom i zbog obilnih globalnih zaliha nakon dobre prošlogodišnje žetve u Rusiji, najvećem svjetskom izvozniku.

U ovoj godini proizvodnja bi se na globalnoj razini trebala smanjiti i uvoznici se nastoje opskrbiti, pa je prostor za greške u ovoj godini manji, objašnjava Matt Herrington iz konzultantske tvrtke World Perspectives.

Američko ministarstvo poljoprivrede procjenjuje da će do kraja poljoprirvredne sezone u julu ove godine svjetske zalihe pšenice pasti na najnižu razinu u sedam godina.

“Zapravo smo na prekretnici – ako u nekom dijelu svijeta iskrsnu krupniji problemi, recimo, zbog velike suše u Australiji, mogli bismo uočiti naznake pritiska u opskrbi pšenicom na globalnoj razini”, objašnjava Herrington.

Američki će pak mlinari, s obzirom na očekivanu slabiju žetvu, posegnuti dublje u džep kako bi dobili ono što im je potrebno, naglašava.

(Biznis.ba)