Svijet

Američki proizvođač limenki ispašta zbog Trumpovih taksi

Autor: Biznis.ba
Američki proizvođač limenki ispašta zbog Trumpovih taksi

Tarife od 25 odsto koje je Trumpova administracija uvela na uvozni čelik pozdravili su američki proizvođači čelika ali su odluku kritikovali proizvođači oslonjeni na globalni lanac snabdevanja čelikom da bi proizvodili sve – od automobila do brijača. Novinar Glasa Amerike Michael Bouman posjetio je fabriku konzervi koja je pogođena novim tarifama.

U Nezavisnoj kompaniji za proizvodnju limenki – ICC – u predgrađu Baltimora, tanke ploče čeličnog lima postaju šarene kutije, odnosno ambalaža nekih poznatih američkih proizvoda.

Svaki korak procesa vidi se kada prošetate kroz fabriku. “Mi smo najveći proizvođač specijalizovanih limenki u SAD. Ovdje prolaze hiljade tona čelika”, objašnjava Rick Heughter, predsednik ICC-a.

Cijene čelika su skočile zbog tarifa koje je uvela Trumpova administracija. Ministar ekonomije SAD Wilbur Ross, međutim, tvrdi da je takav potez bio neophodan.

“Tarife koje je uveo predsjednik su neophodne da bi se oživele ključne američke industrije čelika i aluminijuma”, poručuje Ross.

ICC kupuje američki čelik ali navodi da se zahvaljujući uvozu nadomešćuje jaz u snabdjevanju čeličnim limom visokog kvaliteta potrebnim za besprijekorno štampanje na metalu.

Kompanija navodi da ju je već i sama pretnja povećanja cijena zbog nove tarife koštala jedne porudžbine vrijedne dva miliona dolara, a očekuju i nove probleme.

“Ako smo skuplji od Kine za pet do deset procenata, naši klijenti će kupovati u inostranstvu. Zato je situacija vrlo nezgodna”, upozorava Heughter.

ICC upozorava da prijeti mogućnost gašenja nekih radnih mjesta. Kompanija zapošljava više od 400 radnika koje plaća daleko iznad miminalne cijene rada.

“Ovdje rade zanatlije koje se ovim poslom bave već 20, 30 ili 40 godina”, priča litograf Brian Borel. “Bio sam veoma uspješan, othranio sam porodicu. To je sve što mogu da tražim”, dodaje on.

Borel smatra da tarife na uvoz čelika nemaju smisla. “Moramo da vratimo poslove u industriji u SAD. A ne mislim da je pravi put da se uvode tarife na sirovine”, smatra on.

ICC je tražio da bude izuzet iz tarifa. Američki proizvođači čelika su se žalili, navodeći da trpe štetu zbog uvoza i da će pojačati proizvodnju limenih ploča da bi zadovoljili potražnju Nezavisne kompanije limenki.

ICC kaže da nema garancija da će do toga doći, koja će biti cijena domaćeg čelika i da li će se ispuniti standardi kvaliteta.

Ministarstvo ekonomije još nije odgovorio na zahtev ICC-ja ali je Ross nagovjestio da će izuzeci od tarifa biti rijetki.

“Relativno malo tih zahtjeva će biti odobreno jer mnogi od njih nemaju osnova”, tvrdi američki ministar.

U ICC postoji frustracija i osjećaj da Vašington nema sluha za njih. “Ne možemo da se borimo na dva fronta. Da se borimo sa situacijom na tržištu i istovremeno sa našom vladom, to je nemoguće”, kaže Heughter.

ICC je upravo instalirao najsavremeniju proizvodnu liniju koja će povećati proizvodnju ako fabrika bude imala dovoljno čelika – i bude u stanju da sačuva konkuretne cijene za svoje konzerve i kutije.

Biznis.ba / Glas Amerike