izvještaj

Američko tržište rada u aprilu oslabilo

Autor: Biznis.ba
Američko tržište rada u aprilu oslabilo
Foto: Unsplash

Broj otvorenih radnih mjesta u američkoj ekonomiji u aprilu je pao više od očekivanog te je pao na najniži nivo u posljednje tri godine, pokazuju podaci iz izvještaja JOLT Ministarstva rada.

Broj otvorenih radnih mjesta smanjen je na mjesečnom nivou za 296 hiljada na 8,06 miliona, u odnosu na konsenzus od 8,36 miliona, što je najniži nivo ovog pokazatelja od februara 2021.

Brojka za mart revidirana je na 8,36 miliona, umjesto ranije objavljene brojke od 8,49 miliona, pišu analitičari Momentuma.

Broj slobodnih radnih mjesta nastavio se smanjivati u aprilu.

Posljednjeg dana aprila bilo je 1,24 otvorenih radnih mjesta po nezaposlenom radniku, što je pad u odnosu na 1,30 u martu i najniži nivo od juna 2021.

Američka centralna banka, Fed, vrlo pažljivo prati ovaj omjer, koji je na vrhuncu tržišta rada, u proljeće 2022., iznosio oko 2,0 otvorena radna mjesta po nezaposlenoj osobi.

Međutim, tokom aprilu se povećao broj ljudi koji su svojevoljno napustili posao, a ovaj pokazatelj predstavlja vrlo dobru mjeru povjerenja radnika u tržište rada. Broj otkaza porastao je za 98 hiljada na 3,51 milionn, a stopa otkaza ostala je nepromijenjena u odnosu na prethodni mjesec i iznosi 2,2 posto.