Svijet

Amerika blokirala Rusiju u isplati obaveznica u vrijednosti 600 miliona dolara

Autor: Biznis.ba
Amerika blokirala Rusiju u isplati obaveznica u vrijednosti 600 miliona dolara

Sjedinjene Američke Države blokirale su Vladu Rusije u namjeri da isplati više od 600 miliona dolara. Radi se o rezervama koje su se nalazile u američkim bankama, prenosi Klix.ba.

Ovaj potez dolazi kao jedna od mjera da se dodatno poveća pritisak na Rusiju nakon invazije na Ukrajinu.

Prema sankcijama koje su uvedene 24. februara, rezerve u stranim valutama koje je Centralna banka Rusije držala u američkim finansijskim institucijama, zaleđena su i stavljena van upotrebe za Rusiju.

Ipak, američko Ministarstvo finansija dopuštalo je da Rusija ova sredstva koristi za isplatu državnog duga koji je denomiran u dolarima, ali je odlučivano od slučaja do slučaja.

U ponedjeljak, kako je dospjelo najveće plaćanje, uključujući plaćanje glavnice od 552,4 miliona dolara na obaveznice, američka vlada je odlučila u potpunosti blokirati pristup ovim sredstvima, prenosi Reuters.

Ovaj potez ima za namjeru da prisili Rusiju da napravi tešku odluku da li će dolare koje još uvijek ima kod sebe iskoristiti za plaćanje duga ili za druge svrhe koje uključuju vođenje rata, pojasnio je glasnogovornik američkog ministarstva finansija.

Iz SAD-a su poručili da nakon ove blokade Rusija mora da se odluči između toga da troši rezerve dolara.

Biznis.ba