Rast cijena

Amerika: Inflacija u martu porasla više od očekivanja

Autor: Biznis.ba
Amerika: Inflacija u martu porasla više od očekivanja
Foto: Ilustracija

Indeks potrošačkih cijena ubrzao je brže od očekivanog u martu, gurajući inflaciju na više i vjerovatno razbijajući nade da će Federalne rezerve moći smanjiti kamatne stope u skorije vrijeme.

CPI, široka mjera troškova robe i usluga u cijeloj ekonomiji, porastao je 0,4% u mjesecu, čime je 12-mjesečna stopa inflacije iznosila 3,5%, ili 0,3 postotna boda više nego u februaru, saopćio je Zavod za statistiku rada Ministarstva rada Srijeda.

Ekonomisti koje je anketirao Dow Jones očekivali su porast od 0,3% i 3,4% na godišnjem nivou.

Isključujući nestabilne komponente hrane i energije, temeljni CPI također je porastao za 0,4% na mjesečnoj bazi dok je porastao za 3,8% u odnosu na prošlu godinu, u poređenju s odgovarajućim procjenama za 0,3% i 3,7%.

Futuresi na berzi pali su nakon izvještaja, dok su prinosi na trezorske obveznice naglo porasli.

Troškovi smještaja i energije doveli su do povećanja indeksa svih stavki.

Energija je porasla za 1,1% nakon porasta od 2,3% u februaru dok su troškovi smještaja, koji čine oko jednu trećinu pondera u CPI-u, bili viši za 0,4% na mjesečnom nivou 5,7% u odnosu na prošlu godinu.

Očekivanja da će troškovi vezani za smještaj usporiti tokom godine bila su centralna teza Feda da će se inflacija dovoljno ohladiti da omogući smanjenje kamatnih stopa, prenosi SEEbiz.

Cijene hrane porasle su samo 0,1% na mjesečnom nivou i 2,2% na godišnjem nivou. Međutim, bilo je velikih dobitaka unutar kategorije hrane.

Mjera za meso, ribu, perad i jaja porasla je 0,9%, potaknuta skokom cijena jaja od 4,6%. Maslac je pojeftinio 5 posto, a žitarice i pekarski proizvodi 0,9 posto. Hrana izvan kuće porasla je za 0,3%.

Cijene polovnih vozila pale su 1,1%, a cijene usluga medicinske skrbi porasle su 0,6%.

Izvještaj dolazi s tržištima na rubu, a dužnosnici Feda izražavaju oprez u pogledu kratkoročnog smjera monetarne politike.

Kreatori politike centralne banke opetovano su pozivali na strpljenje pri snižavanju kamata, rekavši da nisu vidjeli dovoljno dokaza da je inflacija na čvrstom putu nazad do cilja od 2% godišnje.

Izvještaj iz marta vjerovatno je potvrdilo zabrinutost da je inflacija oštrija od očekivane.

Tržišta su očekivala da će Fed početi snižavati kamatne stope u julu s tri ukupno očekivana smanjenja ove godine, ali to se dramatično promijenilo nakon objave.

Trgovci na tržištu fed fondova pomaknuli su očekivanja za prvo smanjenje do septembra, prema izračunima CME Group.