Svijet

Amerika se sveti: Uskoro carine na škotski viski, italijanski sir i francuska vina

Autor: Biznis.ba
Amerika se sveti: Uskoro carine na škotski viski, italijanski sir i francuska vina
Ured američkog trgovinskog predstavnika - USTR objavio je popis sa stotinama evropskih proizvoda kojima će biti nametnute nove carine, nakon što je Svjetska trgovinska organizacija - WTO presudila da SAD ima pravo uvesti carine do iznosa od 7,5 milijarda dolara kako bi nadoknadio štetu.

Nove carine bi trebale stupiti na snagu 18. oktobra, prenose agencije.

Na popisu za nove carine nalazi se niz evropskih proizvoda, među kojima keksi, salame, jogurt i maslac.

U mnogim slučajevima popis se odnosi samo na proizvode iz nekih zemalja Evropske unije, primjerice na njemačku kafu i dijelove za kamere ili britansku vunu i pokrivače, prenosi Reuters.

Washington će, također, nametnuti carine od 10 posto za evropske putničke avione, što bi moglo pogoditi američke kompanije koje su ranije naručile Airbuse vrijedne milijarde dolara.

Carine, međutim, neće biti nametnute za evropske dijelove za avione koji se sastavljaju u Airbusovoj tvornici u Alabami, kao ni na evropske dijelove za avione Boeing.

SAD neće nametnuti carine od 100 posto ni na jedan proizvod, premda mu odluka WTO-a to omogućuje, kako bi ostavio otvorena vrata za mogući dogovor s EU-om, rekao je jedan američki dužnosnik za agenciju dpa.

Kako navodi ta njemačka agencija, odluka WTO-a uključuje do sada najveći iznos koji je odobren u sklopu takozvane protumjere kako bi se razriješio neki trgovinski spor.

WTO je u srijedu presudio da SAD može nametnuti carine od 7,5 milijardi dolara jer se na toliki iznos procjenjuje šteta koju je pretrpio američki proizvođač aviona Boeing zbog evropskih nelegalnih subvencija suparničkom Airbusu.

USTR je objavio da će se najveći dio novih carina odnositi na proizvode iz Njemačke, Velike Britanije, Francuske i Španije.

Predsjednik Trump je rekao da je presuda WTO-a "velika pobjeda SAD-a", preuzimajući zasluge za sebe premda je proces pred WTO-om počeo prije 15 godina.

Evropska unija bi mogla, također, dobiti pravo da nametne carine SAD-u sljedeće godine, kad bi WTO mogao donijeti odluku da su i američke subvencije Boeingu nelegalne, u sklopu vrlo kompliciranog spora koji dva najveća svjetska proizvođača putničkih aviona vode već godinama, prenosi Al Jazeera.

Biznis.ba