Svijet

Amsterdam uvodi najvišu boravišnu taksu u Evropi

Autor: Biznis.ba
Amsterdam uvodi najvišu boravišnu taksu u Evropi

Posjetiocima Amsterdama od 2024. godine naplaćivat će se najviša turistička taksa u Evropi da bi se pokušali smanjiti neredi po gradu i posljedice masovnog turizma.

Poskupljenje će iznositi do 12.5 posto, što znači da će s prosječnom cijenom noćenja od 175 eura po osobi boravišna taksa porasti s 15.25 na 21.80 eura po noćenju.

"Za usporedbu, boravišne takse u Barceloni u prosjeku iznose oko 2.25 eura po osobi po danu, dok u Parizu općenito možete očekivati da ćete platiti oko 4 eura po osobi po noćenju", prenosi internetska stranica Lonely Planet.

Boravišna taksa poskupljuje da bi "posjetioci dali veći doprinos gradu, a mjera će pridonijeti i borbi protiv nereda i masovnog turizma", saopćile su gradske vlasti, prenosi Index.

Amsterdam, u kojemu živi milion ljudi, zadnjih se godina teško nosi s 20 miliona posjetioca godišnje, od kojih su mnogi u gradu proveli samo jedan dan.

"Kako bi održao kvalitetu života u Amsterdamu, grad radi na sprečavanju vrste turizma koja stanovništvu, ali i turistima uzrokuje neugodnosti i odredio je maksimalan broj posjetioca", objavile su vlasti.

Amsterdam je dugo bio magnet za hedoniste koje najčešće privlače kafići s marihuanom i četvrt crvenih svjetiljki, a gradu su dozlogrdila i sve češća pijančevanja i neredi.

Tako je, primjerice, britanskim turistima ove godine poručeno da svoje, često razvratne momačke zabave organizuju negdje drugo.

(Biznis.ba)