Svijet

Apple 1 prodat na aukciji za 375.000 dolara

Autor: Biznis.ba
Apple 1 prodat na aukciji za 375.000 dolara
Rijedak primjerak kompjutera Apple 1, prvog modela te kompanije i legende informatike, prodat je na aukciji u Sjedinjenim Američkim Državama za 375.000 dolara, saopštila je aukcijska kuća iz Bostona.

Steve Wozniak, sa Steveom Jobsom suosnivač Applea, sam je u njihovim počecima napravio, kako legenda kaže u Jobsovoj garaži, samo 200 primjeraka Applea 1 tokom deset mjeseci 1976. i 1977, navela je aukcijska kuća “RR Auctions”.

Prodavan za 666,66 dolara u informatičkoj prodavnici "Bite Shop" u Silikonskoj dolini, Apple 1 je bio među prvim modelima personalnih kompjutera koji su kupcima dolazili sastavljeni.

Aukcijska kuća je saopštila da je prodati kompjuter prethodno restauriran i vraćen u originalno stanje, s monitorom, matičnom pločom, kasetofonom, kablovima, tastaturom i drugim komponentama, prenosi Beta.

Navedeno je da poslije restauracije kompjuter radio savršeno i da je sistem "bez problema prošao osmosatovno testiranje".

Iako je postigao visoku cijenu, taj primjerak Applea 1 nije ni prišao rekordu od 905.000 dolara za koliko je prodat jedan primjerak 2014. u Njujorku.

Procjene su da još uvijek postoji 63 primjerka prvog Appleovog kompjutera od čega je samo dio i dalje funkcionalan.

Biznis.ba