Svijet

Apple odustaje od planova za električni automobil

Autor: Biznis.ba
Apple odustaje od planova za električni automobil
Foto: Ilustracija

Apple je odustao od svojih ambicija da proizvede električni automobil, izvijestili su američki mediji, čime je okončan projekat koji je trajao desetljeće.

Proizvođač iPhonea angažovao je gotovo 2.000 zaposlenika u svom tajnom programu razvoja automobila, izvijestio je Bloomberg, ali se suočio sa sve konkurentnijim sektorom električnih vozila (EV).

Cilj "Projekta Titan", koji je započeo oko 2014. godine, bio je razviti potpuno autonomni automobil, prema medijskim izvještajima, prenosi AFP.

Odluka o zatvaranju projekta automobila interno je objavljena u utorak, izvijestili su Bloomberg i The New York Times pozivajući se na neimenovane izvore.

Apple je navodno uložio milijarde dolara u projekt.

Apple nikada nije javno otkrio svoje planove za EV, uprkos stalnom curenju informacija iz medija tokom godina.

Godine 2022. specijalizirana stranica The Information objavila je izvještaj s detaljima problema s kojima se projekt suočava, uključujući odlazak više rukovodilaca zbog nedostatka podrške vodstva.

Nekoliko američkih proizvođača automobila bilježi zastoj u prodaji električnih vozila posljednjih mjeseci jer je potražnja smanjena. Proizvođači samovozećih automobila Cruise i Waymo – koji su u vlasništvu Googleove matične tvrtke Alphabet – također su se borili da prošire svoje proizvode izvan San Francisca.