Svijet

Aston Martin će klasične automobile pretvarati u električne

Autor: Biznis.ba
Aston Martin će klasične automobile pretvarati u električne

Aston Martin je jedna od kompanija koje vješto koristi nostalgiju kupaca, a pri tome ima na umu da su električni automobili budućnost.

Britanska kompanija Aston Martin je ove sedmice saopćila da započinje svoj Heritage EV program koji će omogućiti vlasnicima klasičnih Aston Martinovih automobila ugradnju električnog pogona kako ta vozila ne bi bila zabranjena u gradovima.

O ovom potezu Aston Martina ima različitih mišljenja, ali kompanija ima svoje razloge. Činjenica je da gradovi širom svijeta, posebno u Evropi, zabranjuju korištenje automobila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem s ciljem unapređenja kvalitete zraka. Ako se taj trend nastavi, rijetko gdje će biti dozvoljeno korištenje klasičnih automobila.

Aston Martin tvrdi da će konverzije klasičnih automobila biti zasnovane na ključnim komponentama koje se koriste za razvoj modela Rapide E, superograničenog potpunoelektričnog sportskog automobila koji će se pojaviti naredne godine.

Rapide E će koristiti bateriju od 65 kWh koja će omogućiti domet od 320 km, automobil će od 0 do 100 km/h ubrzavati za oko 4 sekunde, dok će njegova maksimalna brzina iznositi 250 km/h. Kupcima će biti ponuđeno svega 155 primjeraka.

Prvi automobil koji će biti dio programa jeste DB6 MkII Volante iz 1970. godine, prenosi Klix.ba.

Biznis.ba