Svijet

Australija i Novi Zeland ratificirali najveći svjetski trgovinski sporazum

Autor: Biznis.ba
Australija i Novi Zeland ratificirali najveći svjetski trgovinski sporazum

Australija i Novi Zeland objavili su u srijedu da su ratificirali najveći svjetski trgovinski sporazum koji će se odnositi na 30 posto svjetske populacije kada stupi na snagu 1. januara 2022. godine.

Sporazumu o regionalnom sveobuhvatnon ekonomskon partnerstvu, poznat pod akronimom RCEP, pridružuje se još deset zemalja jugoistočne Azije iz ASEAN grupe, zajedno s Kinom, Japanom, Južnom Korejom, te Australijom i Novim Zelandom.

Područje obuhvaćeno sporazumom činit će 53 posto svjetskog izvoza na osnovu brojki iz 2020. godine, saopćila je danas vlada Tajlanda, prenosi DPA.

Tajland je potvrdio da su ratificirali sporazum 28. oktobra.

Šest zemalja ASEAN-a to tek treba da učini, ali se očekuje da će se to dogoditi uskoro.

- Kompanije će moći koristiti mogućnosti RCEP-a od početka naredne godine - rekao je u saopćenju Phil Twyford, novozelandski državni ministar za trgovinu i rast izvoza.

Ministrica vanjskih poslova Australije Marise Payne istakla je značaj jačanja odnosa između Canberre i zemalja ASEAN-a.

RCEP kodificira pravila koja se ne odnose samo na trgovinu, već i na e-trgovinu, intelektualnu svojinu i konkurenciju u cijelom regionu.

Za sada, to nije sveobuhvatan sporazum o slobodnoj trgovini koji se može uporediti recimo sa sporazumom koji ima Evropska unija. Međutim, oko 90 posto carina će biti ukinuto u naredne dvije decenije, navele su zemlje koje su pristupile sporazumu.

Biznis.ba / FENA