Svijet

Australija - zemlja u kojoj više od četvrt stoljeća nije bilo recesije

Autor: Biznis.ba
Australija - zemlja u kojoj više od četvrt stoljeća nije bilo recesije

Australija već dulje od četvrt stoljeća uspijeva izbjeći recesiju. Posljednji put bili su u recesiji, koja se definira kao dva uzastopna kvartala pada BDP-a, davne 1991. godine, a uspjeli su je izbjeći čak i za vrijeme globalne ekonomske krize prije desetak godina.

U prvom kvartalu ove godine australski BDP porastao je za 1 posto i to je sada 106 kvartala ili 26,5 godina bez recesije te su time prestigli Nizozemsku koja je imala slično razdoblje od 1982. do 2008. godine.

Australija je po mnogim kriterijima, poput bogatstva, obrazovanja, zdravlja i kvalitete života, redovno u svjetskom vrhu. Iako je površinom šesta najveća zemlja svijete, ima relativno malu populaciju od 23 milijuna stanovnika.

Profitirali od izvoza u Kinu

Imaju ogromne rezerve bakra, ugljena, željezne rude, zlata, prirodnog plina, te su najveći izvoznik željezne rude na svijetu.

Snažna potražnja za željezom i ugljenom iz Azije, posebice Kine, koja je u posljednjih nekoliko desetljeća ušla u novu fazu razvoja, pomogla je i razvoju australske ekonomije.

Nezaposlenost

Zbog rasta rudarskog sektora Australija je postala i globalno vodeći proizvođač rudarske opreme. Unatoč nestabilnim cijenama izvoznih roba, prirodni resursi predstavljaju važan dio gospodarstva, pridonoseći tome oko 7% BDP-u, a privlače i značajna strana ulaganja.

Osim prirodnih resursa - plodne zemlje i rudnih bogatstava - Australija ima i dobro obrazovanu radnu snagu te snažan uslužni sektor koji danas čini većinu ekonomije. Otvorenost međunarodnoj trgovini i ulaganjima, dobra poslovna klima i snažne gospodarske veze s azijskim gospodarstvima ključni su čimbenici koji su doprinijeli uspjehu Australije.

Snažan uslužni sektor

Sektor usluga čini preko 70% australskog BDP-a i tri četvrtine radnih mjesta. Što se tiče bankarskog sektora, on je u Australiji dugo vremena bio čvrsto reguliran. Do 80-ih godina, stranoj banci bilo je gotovo nemoguće u Australiji osnovati podružnicu.

Početkom 80-ih tadašnji ministar financija Paul Keating, deregulirao je sustav te su strane banke počele dobivati licence za rad u Australiji. Osim toga, uveden je i “plivajući” tečaj australskog dolara koji se formira na temelju ponude i potražnje. Njihov bankarski sektor, zbog vrlo konzervativne politike banaka, ostao je stabilan i za vrijeme globalne financijske krize.

Uz bankarstvo, uspješan turistički sektor također značajno pridonosi gospodarskom rastu.

Zemlja useljenika

Također, australski obrazovni sustav privlači strane studente, osobito iz Azije, zbog kvalitetnih sveučilišta, ali i mogućnosti ostanka u zemlji nakon završetka školovanja. Australija, naravno, ima i modernu poljoprivredu, koja je globalno poznata po dobrim vinima. Imaju i razvijenu biotehnološku i farmaceutsku industriju, koje su, doduše, zbog visokih plaća, pod pritiskom azijske konkurencije.

Relativno nizak javni dug

Do 60-ih godina prošlog stoljeća, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD bili su glavni australski trgovinski partneri. Tijekom godina, Australija je preusmjerila fokus svoje trgovine od Europe k Azijsko-pacifičkoj regiji.

Australija je zemlja useljenika. U tu je zemlju od Drugog svjetskog rata doselilo oko sedam milijuna ljudi. Danas je četvrtina populacije Australije rođena izvan zemlje. U Australiji živi između 150 i 250 tisuća Hrvata.

Biznis.ba / Index