Svijet

Austrijska finansijska policija kontrolirala distributivni centar Amazona

Autor: Biznis.ba
Austrijska finansijska policija kontrolirala distributivni centar Amazona

Prema medijskim izvještajima iz Austrije, 63 službenika iz austrijske finansijske policije izvršili su kontrolu u distributivnom centru američke kompanije Amazon u Großebersdorfu u utorak, pri čemu su uzeli izvještaje o uposlenicima i provjeravali statuse zaposlenih, kao i podatke o prethodnim zaposlenjima.

Kontrola nije bila usmjerena na Amazon i nema zvanične istrage protiv ove kompanije. Kontrola je više fokusirana na kompanije koje Amazon koristi za dostavljanje paketa iz distributivnih centara.

Tokom kontrole, policija je uzela podatke o 174 uposlenika iz 36 kompanija koje sarađuju sa Amazonom i uvidjela  da je došlo do 49 kršenja zakona o radu. Međutim, finansijska policija istražuje oko 500 uposlenika iz kompanija za dostavu.

Austrijsko Savezno ministarstvo finansija procijenilo je da kompanije za dostavu duguju ukupno oko 385.000 eura kroz poreze i naknade, a većina se odnosi na neprijavljivanje radnika ili neplaćanje poreza za radnike.

Amazon je sarađivao sa finansijskom policijom i saopćio je da očekuje da će njihovi podizvođači poštovati zakone o radu. Pored toga, kompanija navodi da će poduzeti mjere protiv podizvođača koji krše zakone i propise poslovanja.

(FENA)