Svijet

Austrijski lanac DoN Catering preuzima 12 Vapiano restorana koji su bankrotirali

Autor: Biznis.ba
Austrijski lanac DoN Catering preuzima 12 Vapiano restorana koji su bankrotirali

Austrijski biznismen Josef Donhauser, šef lanca DoN Catering, preuzet će 12 lokacija njemačkih restorana Vapiano u Austriji koji su se suočili s bankrotom uslijed pandemije koronavirusa.

Deset Vapiano restorana će u potpunosti preuzeti novi vlasnik, dok će dvije lokacije u Innsbrucku biti u većinskom vlasništvu Donhausera, javlja Trend. Prilikom preuzimanja restorana, očekuje se i da će se zadržati ukupno 500 uposlenika na njihovim radnim mjestima.

Vapiano se godinama suočava s gubicima, a u aprilu je kompanija morala podnijeti zahtjev za bankrot u Austriji i Njemačkoj. Preuzimanjem njemačkog lanca restorana, promet ugostiteljske kuća Donhausera porastao je na 40 miliona eura.

Inače, pedesettrogodišnji gastronom upravlja brojnim restoranima i barovima na aerodromima u Austriji, uključujući Cafe Belvedere i Lucy Bar.

Donhauser je prije dvije godine preuzeo i ugostiteljske usluge na brodovima i u vozovima u Austriji od prethodnog operatera Henry am Zug.

Podsjećamo, svi njemački Vapiano restorani ostaju zatvoreni do daljnjeg. Poznati lanac prije tri dana podnio je zahtjev za bankrot Okružnom sudu u Kelnu nakon što nije mogao postići dogovor o dodatnom finansiranju s bankama i tri glavna dioničara o finansijskoj injekciji od 36,7 miliona eura.

Dionice u Vapianu, čiji restorani nude pizzu, tjesteninu i salate, pale su za dvije trećine donoseći godišnje gubitke veće od 90 posto.

Biznis.ba