Svijet

Aziji potrebno 800 milijardi dolara investicija da riješi prehrambenu krizu

Autor: Biznis.ba
Aziji potrebno 800 milijardi dolara investicija da riješi prehrambenu krizu

Nova istraživanja pokazuju da ovaj kontinent neće biti u stanju da se prehrani te da je prehrambenoj i poljoprivednoj industriji Azije u narednih deset godina potrebno 800 milijardi dolara investicija kako bi zadovoljila rastuću potražnju za hranom.

"Ako se ovo ulaganje ne ostvari, za rezultat ćemo imati loš ishod kada je riječ o hrani za stanovništvo Azije", navedeno je u izvještaju PwC-a, Rabobanka i singapurske investicijske kompanije Temasek.

Istaknuto je da će klimatske promjene i rast broja stanovnika dodatno utjecati na probleme koje ova regija ima s opskrbom hrane, kao i na nestabilnost cijena. Prema procjenama stručnjaka, do 2030. godine će se količina obradivog zemljišta za svaku osobu u Aziji smanjiti za pet posto, prenosi Klix.

Direktor PwC-a Richard Skinner rekao je da bi se, ukoliko ne riješe ovaj problem, u narednim godinama mogli naći u veoma nepovoljnoj situaciji, te je istakao kako im je cilj i usvajanje novih rješenja i tehnologija koje će im omogućiti da uz manja ulaganja proizvode više hrane.

Biznis.ba