Svijet

Banka Italije: Ekonomija Italije bolja od predviđanja

Autor: Biznis.ba
Banka Italije: Ekonomija Italije bolja od predviđanja

Šef odjela za ekonomiju i statistiku Banke Italije Sergio Nicoletti Altimari rekao je u četvrtak da je stanje talijanske ekonomije bolje nego što se predviđalo početkom godine.

- Kratkoročni izgledi su malo povoljniji u odnosu na naše najnovije projekcije, koje su objavljene u januaru - rekao je Nicoletti Altimari na saslušanju u Senatu o vladinom ekonomskom i finansijskom planu.

Rekao je da, iako su ekonomske prognoze u tom planu bile u gornjem rasponu onoga što je vjerovatno, one su još uvijek "koherentne" sa stvarnošću.

Nicoletti Altimari također je naglasio važnost "brze i učinkovite provedbe reformi i ulaganja" u talijanskom Nacionalnom planu otpornosti i oporavka (NRRP) kako bi ekonomski izgledi navedeni u ekonomskom i finansijskom planu postali stvarnost.

Rim je u pregovorima s Evropskom komisijom o izmjenama plana nakon COVID-a kako bi italijanska ekonomija postala zelenija i modernija, s projektima koji se finansiraju zahvaljujući gotovo 200 milijardi eura bespovratnih sredstava EU-a i zajmova s niskim kamatama, s obzirom na značajne promjene koje su dogodila otkad je NRRP sastavljen, posebno posljedice ruske invazije na Ukrajinu.

Bilo je kašnjenja u provedbi nekih dijelova plana, a ministar evropskih poslova Raffaele Fitto rekao je u utorak da neće biti moguće provesti neke projekte NRRP-a.

Biznis.ba / FENA