Svijet

Beč podržao gašenje preostalih nuklearnih elektrana u Njemačkoj

Autor: Biznis.ba
Beč podržao gašenje preostalih nuklearnih elektrana u Njemačkoj

Bečke vlasti su podržale odluku Njemačke da ugasi svoje tri preostale nuklearne elektrane, poručivši da to treba biti primjer ostalim evropskim državama.

Ukazali su da je Njemačka u posljednjih 20 godina uspjela povećati udio obnovljivih izvora energije u ukupnom energetskom planu sa sedam na 48 posto. U istom periodu, udio nuklearne energije je pao sa skoro 30 na šest posto, prenosi Klix.

U glavnom gradu Austrije smatraju da je jednako važno smanjiti potrebu za energijom kroz primjenu mjera energetske učinkovitosti. Svaki ušteđeni kilovat sat ne mora se proizvoditi zasebno, tvrde bečki advokati za zaštitu sredine.

Izgradnja nuklearne elektrane u Evropi u prosjeku traje između, kako su naglasili, 15 i 20 godina. Većina trenutnih projekata poput Hinkley Point C u Velikoj Britaniji, Flamanville u Francuskoj ili Olkiluota u Finskoj suočeni su sa, kako su ukazali, kašnjenjima.

Osim toga, nuklearna energije je i vrlo skup oblik energije. Procjena troškova za dva reaktora elektrane Hinkley Point C iznose skoro 38 milijardi eura. Nove nuklearne elektrane će proizvoditi struju tek nakon 20 godina.

Iz Beča poručuju da bi zbog toga novac trebalo uložiti u obnovljive izvore energije za koje navode da su mnogo jeftiniji i mnogo brže utječu na klimatsku krizu i energetsku samodovoljnost.

"Evropa mora imati nezavisan i stabilan energetski sektor. To će biti moguće samo ako nuklearnoj energiji okrenemo leđa", izjavio je član bečke vlade za zaštitu klime Jurgen Czernohorsky.

Nedavna studija mreže gradova koja se zalaže za Evropu bez nuklearne energije "Cities for Nuclear Free Europe" (CNFE) i bečkih ombudsmena za zaštitu životne sredine pokazala je da je nuklearni energetski sektor u Evropi u velikoj mjeri ovisan o Rusiji zbog čega nije bilo moguće uključiti nuklearnu energiju u prethodne pakete sankcija Rusiji.

Biznis.ba