Svijet

Bečki stručnjaci razvili novu metodu recikliranja starog tekstila

Autor: Biznis.ba
Bečki stručnjaci razvili novu metodu recikliranja starog tekstila

Bečki stručnjaci razvili su novu metodu recikliranja starog tekstila. Ponovnim iskorištavanjem i recikliranjem otpadnoga tekstila smanjuje se emisija ugljendioksida.

Naučnici sa Tehničkog univerziteta u Beču (TU Wien) i Univerziteta za prirodne resurse i bionauke u Beču (BOKU) su sa drugim naučnicima razvili novu metodu za recikliranje starog tekstila, koja podrazumijeva hemijsko razdvajanje mješovitih vlakana pamuka i poliestera iz stare tkanine.

U procesu reciklaže materijal se prvobitno usitni u grudvice pa se uz pomoć enzima poliester razgrađuje od pamuka, a pamuk se pretvara u glukozu. Nakon enzimatičkog razgrađivanja dobiju se vlakna od poliestera i rastvor šećera. Osušena i očišćena vlakna se tope u posebnim sudovima i od njih se stvaraju granule.

Ove granule se zatim pretvaraju u niti odnosno konac koji dalje može da se obrađuje uz dodavanje novog pamuka. Na taj način nastaje mješavina materijala koja odgovara početnom sastavu tekstila i koja ima prvobitan kvalitet, javlja Eurocomm-PR Sarajevo.

Projekt je  dobio nagradu "Clusterland Award 2019", a istraživački tim je radio sa materijalima koji se sastoje od 60 posto pamuka i 40 posto poliestera. Cilj projekta je stvoriti osnovu za održivo recikliranje.

(FENA)