Svijet

Biden: Cilj sankcija ugušiti rusku ekonomiju u godinama koje dolaze

Autor: Biznis.ba
Biden: Cilj sankcija ugušiti rusku ekonomiju u godinama koje dolaze

U svjetlu novih sankcija protiv Rusije, američki predsjednik Joe Biden u srijedu je rekao da je namjera sankcija da uguši sposobnost Rusije da razvija svoju ekonomiju u godinama koje dolaze.

Govoreći na konferenciji Sjevernoameričkog sindikata građevinarstva u Washingtonu, Biden je rekao da ruski napad na Ukrajinu uključuje velike ratne zločine, javlja UPI.

- Predviđa se da će koraci koje smo već poduzeli smanjiti bruto domaći proizvod Rusije za dvocifrene brojke samo ove godine - rekao je Biden na sindikalnom skupu.

- Samo za godinu dana naše sankcije će vjerovatno izbrisati posljednjih 15 godina ruske ekonomske dobiti i zato što smo Rusiju odsjekli od važnih tehnologija poput poluprovodnika i sigurnosti šifriranja i kritičnih komponenti kvantne tehnologije koje su im potrebne da budu kompetitivni u 21. vijeku - rekao je Biden na tom događaju.

Biden je također govorio na zakonodavnoj konferenciji za građevinske poslove o civilnim ukrajinskim tijelima pronađenim u Buči, gradu koji je okupirala ruska vojska.

- Civili su hladnokrvno pogubljeni, a tijela su im bačena u masovne grobnice - rekao je Biden.

Biden je pozvao odgovorne nacije da se "udruže kako bi ove počinioce pozvali na odgovornost".

Biznis.ba / FENA