Svijet

Biden obećao smanjiti globalnu emisiju metana za 30 posto

Autor: Biznis.ba
Biden obećao smanjiti globalnu emisiju metana za 30 posto

Američki predsjednik Joe Biden obavezao se smanjiti globalnu emisiju metana za 30 posto do 2030. godine i predložio dva nova američka pravila u komentarima na klimatskom summitu COP26 u Glasgowu u Škotskoj.

- Jedna od najvažnijih stvari koje možemo učiniti u ovom odlučujućem desetljeću jeste zadržati rast globalne temperature na 1,5 stepen Celzijusa te smanjiti naše emisije metana što je brže moguće - rekao je Biden, javlja CNN.

Biden je rekao da se gotovo 100 zemalja obavezalo postići taj cilj.

- Ovo će napraviti ogromnu razliku. I to ne samo kada je u pitanju borba protiv klimatskih promjena kao što je predsjednica EU-a Ursula von der Leyen istaknula. Fizičko zdravlje pojedinaca i cijeli niz drugih stvari su u pitanju. To će poboljšati zdravlje, smanjiti astmu, hitne slučajeve povezane s disajnim sistemom, poboljšat će i opskrbu hranom te smanjenje gubitka usjeva i onečišćenje tla. Potaknut će naše privrede, uštedjeti kompanijama novac - rekao je.

Biden je najavio dva nova prijedloga za SAD. Jedan putem Agencije za zaštitu okoliša koja će smanjiti gubitke metana iz novih i postojećih naftovoda i plinovoda i jedan putem Ministarstva saobraćaja za smanjenje rasipnih i potencijalno opasnih curenja iz cjevovoda prirodnog gasa.

Biden je također najavio novu inicijativu za rad s poljoprivrednicima i stočarima na smanjenju emisije metana.

- Ovo nije samo nešto što moramo učiniti da zaštitimo okoliš naše budućnosti, to je ogromna prilika, ogromna prilika za sve nas, sve naše nacije da stvorimo radna mjesta i da postizanje klimatskih ciljeva postane ključni dio našeg globalnog ekonomskog oporavka - rekao je.

Metan je vodeći staklenički gas nakon ugljen dioksida. Ima viši potencijal zadržavanja topline od CO2 ali se brže razlaže u atmosferi – što znači da bi smanjenje emisije metana imalo rapidne posljedice u suzbijanju globalnog zagrijavanja.

Biznis.ba / FENA