USTR pokrenuo istragu

Biden poziva na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij

Autor: Biznis.ba
Biden poziva na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij
Foto: Unsplash

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.

Poziv dolazi nakon što je Ured američkog trgovinskog predstavnika (USTR) objavio da je pokrenuo istragu o kineskoj trgovinskoj praksi u brodogradnji.

Bijela kuća je u danas objavljenom priopćenju rekla da kineska politika i subvencije domaćoj industriji čelika i aluminija uzrokuju umjetan pad cijena kineskih proizvoda, čime se obaraju cijene visokokvalitetnih američkih proizvoda, prenosi francuska novinska agencija AFP. prijavio.

Biden bi se danas trebao obratiti radnicima čelika u Pittsburghu, drugog dana trodnevne predizborne turneje po saveznoj državi Pennsylvaniji. I on i njegov vjerovatni protukandidat na predsjedničkim izborima Donald Trump pokušavaju pridobiti potporu laburista obećanjima o oživljavanju američkog proizvodnog sektora, navodi AFP, a prenosi SEEbiz.

Dok USTR preispituje carine na čelik i aluminij uvedene tokom Trumpove administracije, Biden je pozvao ured da utrostruči te carine. Trenutno su postavljene na 7,5 posto.

USTR je objavio da je pokrenuo istragu u sektorima brodogradnje, pomorstva i logistike, na koju su prošli mjesec pozvali neki sindikati, uključujući sindikat radnika u čeličani. Sindikati su upozorili na "nerazumnu i diskriminirajuću" politiku i praksu Pekinga u tim sektorima.

Bijela kuća navodi da "prepoznaje rastuću zabrinutost da kineska nepoštena trgovinska praksa, uključujući preplavljivanje tržišta čelikom po cijenama ispod tržišnih, narušava globalno brodograđevno tržište i potkopava konkurenciju".

Biden je također nedavno izrazio svoje protivljenje preuzimanju US Steela od strane japanskog Nippon Steela. Bijela kuća je u današnjem priopćenju rekla da će predsjednik nastaviti zagovarati da US Steel ostane američka firma u domaćem vlasništvu i pod upravom.