Svijet

Biden zabranio uvoz iz kineske regije u kojoj se ugnjetavaju muslimani

Autor: Biznis.ba
Biden zabranio uvoz iz kineske regije u kojoj se ugnjetavaju muslimani

Američki predsjednik Joe Biden je potpisao zakon koji zabranjuje uvoz iz Xinjianga zbog prisilnog rada u toj kineskoj regiji, objavila je Bijela kuća.

Zakon koji je dobio odobrenje Kongresa 16. prosinca dio je odgovora Washingtona na ono što naziva kineskim progonom muslimanske manjine Ujgura u toj regiji. Zakon je donesen zbog zabrinutosti da je sva roba u Xinjiangu proizvedena prisilnim radom.

Kina odbacuje da krši ljudska prava u Xinjiangu iz kojeg dolazi većina svjetskih materijala za proizvodnju solarnih panela, no američka vlada i humanitarne organizacije tvrde da Peking tamo provodi genocid.

Bojkot Olimpijade

Američko ministarstvo financija ranije ovaj mjesec sankcioniralo je dvojicu visokih kineskih dužnosnika zbog kršenja ljudskih prava u toj regiji te je stavilo kinesku tvrtku za nadzor umjetne inteligencije SenseTime na crnu listu zbog svoje tehnologije prepoznavanja lica koja navodno cilja na ujgursku manjinu.

Zbog situacije u Xinjiangu, politički predstavnici SAD-a odlučili su bojkotirati Zimske olimpijske igre koje se iduće godine održavaju u Pekingu, a pridružili su im se i političari iz Australije, Kanade i Velike Britanije, prenosi Hina.

Biznis.ba