Svijet

Bidenov plan oporezivanja multinacionalnih kompanija podržalo 130 država

Autor: Biznis.ba
Bidenov plan oporezivanja multinacionalnih kompanija podržalo 130 država

U svijetu je 130 država podržalo dogovor o globalnom minimalnom porezu za kompanije, za šta se zalaže predsjednik SAD Joe Biden da bi se multinacionalne kompanije spriječile da izbjegavaju poreze prebacivanjem dobiti u zemlje s niskim poreskim stopama.

To je pokušaj rješavanja izazova koje stvara globalizovana i digitalizovana svjetska privreda gdje dobit može da se prebacuje preko granica i kompanije mogu da zarađuju online na mjestima gdje nemaju sjedište podložno oporezivanju.

Po sporazumu, traži se globalni minimalni porez od najmanje 15 odsto, ključna stvar za koju se zalagao Biden koji pokušava da za SAD prikupi više sredstava za infrastrukturu i čistu energiju.

Američka ministarka finansija Janet Yellen rekla je da je ovo „istorijski dan“, ali još treba da se razrade tehnički detalji i sporazum može da stupi na snagu najranije 2023. godine, prenosi Hina.

Digitalni porezi

Sporazum kojeg je objavila Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), sa sjedištem u Parizu, predviđa oporezivanje dela dobiti najvećih globalnih kompanija u zemljama gde posluju onlajn, ali tamo mogu i da nemaju fizičko prisustvo.

Francuski ministar finansija, Bruno Le Mer, nazvao je to „najvažnijim međunarodnim poreskim sporazumom vijeka“.

Razne zemlje, predvođene Francuskom, već su počele da uvode jednostrane „digitalne poreze“ usmjerene na američke tehnološke gigante kao što su Amazon, Google i Facebook. Po sporazumu, oni će se složiti da povuku te poreze koje Amerikanci smatraju nefer trgovinskom praksom, i uključe se u globalni pristup.

Biznis.ba