Washington

Bidenova administracija najavila visoke nove carine na uvoz iz Kine

Autor: Biznis.ba
Bidenova administracija najavila visoke nove carine na uvoz iz Kine
Foto: Ilustracija

Predsjednička administracija Joe Bidena najavila je danas da će Sjedinjene Američke Države uvesti visoke nove carine na širok spektar proizvoda koji se uvoze iz Kine kao što su poluprovodnici, baterije, solarne ćelije ili kritični minerali.

Washington će također pored ranije najavljenih povećanja carina na uvoz kineskog čelika, aluminijuma i električnih vozila (EV) povećati i namete na medicinske proizvode ili lučke dizalice, prenosi CNBC.

Bijela kuća je saopštila da će promjene utjecati na oko 18 milijardi dolara tekućeg godišnjeg uvoza, kao i da je povećanje carina neophodno da bi se američka industrija zaštitila od nelojalne konkurencije.

Počev od ove godine, predsjednik Biden će učetvorostručiti carine na uvezena kineska električna vozila, sa 25 na 100 posto, prenosi Tanjug.

Uvozna taksa na solarne ćelije iz Kine će se udvostručiti, sa 25 na 50 posto, a carine na kineski uvoz čelika i aluminijuma povećat će se više od tri puta, sa sadašnjih 7,5 na 25 posto.

Predsjednik je također naložio američkoj trgovinskoj predstavnici Katherine Tai da više nego utrostruči carinske stope na kineske litijum-jonske baterije za električna vozila i litijumske baterije za druge namjene.

Kina proizvodi robu brzinom koja je daleko iznad svake vjerodostojne procjene globalne potražnje, preplavljuje globlano tržište i potkopava našu sposobnost da izgradimo sopstvene proizvodne kapacitete, rekao je za CNBC visoki zvaničnik američke administracije koji želio da ostane anoniman.