Svijet

Bijela kuća ponovo produžila licencu Huaweiju

Autor: Biznis.ba
Bijela kuća ponovo produžila licencu Huaweiju

Američki ministar trgovine Wilbur Ross izjavio je da će vlada SAD produžiti privremenu licencu Huaweiju za još 90 dana, što će kineskoj kompaniji omogućiti kupovinu dijelova od američkih proizvođača kako bi mogla da servisira postojeće kupce.

"Grejs period" za Huawei se produžava uprkos tome što je gotovo čak 50 njegovih filijala dodato na "ekonomsku crnu listu" SAD-a, navodi agencija Reuters.

"Privremena opšta licenca" za Huawei, koja ističe danas, biće produžena za 90 dana, rekao je Ros za Foks biznis netvork. Takođe je naveo da je 46 filijala Huaweia pridodato na takozvanu "crnu listu entiteta", što znači da je trenutno više od 100 "entiteta" Huaweia obuhvaćeno ograničenjima.

Cilj najnovijeg produženja je, kako je naveo Ross, da se pomogne američkim klijentima, od kojih mnogi upravljaju mrežama u ruralnim dijelovima SAD.

"Dajemo im malo više vremena da se osamostale", rekao je Ross.

Od 70 milijardi dolara koliko je Huawei potrošio na kupovinu komponenti u 2018. godini, oko 11 milijardi dolara otišlo je u ruke američkih kompanija, među kojima su i Qualcomm, Intel i Micron, navodi Reuters.

( NN)