Svijet

Bill Gates traži veće poreze za najbogatije u SAD-u

Autor: Biznis.ba
Bill Gates traži veće poreze za najbogatije u SAD-u

Osnivač Microsofta i druga najbogatija osoba na svijetu Bill Gates ponovo se uključio u rasprave o porezu na dobit. On tvrdi da bi milijarderi trebali plaćati veće poreze kako bi pomogli popraviti nepravedan sistem koji je doveo do rastućih nejednakosti.

Gates je u posljednje desetljeću uduplao svoju neto vrijednost, a kako prenosi Forbes, izražava podršku poreznom sistemu prema kojem "ako imate više novca, plaćate veći postotak poreza".

"Mislim da bi bogati trebali platiti više nego što to trenutno čine, a to uključuje i Melindu i mene", napisao je na svom blogu Gates.

Naglasio je sve veći jaz između prihoda vrha i dna u Sjedinjenim Državama, tvrdeći da sistem nije pravedan i da ne bi trebao da postoji nijedan razlog koji favorizira bogatstvo nad radom kao što je to danas.

Kao rješenje problema Gates predlaže da američka vlada poveća poreze najbogatijima. Konkretizirao je kazavši da bi trebalo povećati poreze na kapitalnu dobit, odnosno porez na dobit od ulaganja te tako prebaciti veći teret oporezivanja na bogate. Gates se zalaže i za poštenije poreske stope države, ali i lokalne samouprave.

Njegovi komentari dolaze nakon što je demokska kandidatkinja i senatorka Elizabeth Warren počela javno kritizirati bogate te tražiti uvođenje poreske stope od šest posto na bogatstvo onih najbogatijih. Gates se u novembru pridružio skepticizmu ostalih milijardera prema tom prijedlogu, ali se složio da je nejadnakost goruće pitanje.

Bloomberg piše da iako je Gates u posljednjem desetljeću dao milijarde u dobrotvorne svrhe, njegova vrijednost porasla je za više od 50 milijardi dolara u tom periodu, a to ponajviše zbog povoljnih poreznih politika i rasta na berzama.

Prema kalkulatoru poreza objavljenom u kampanji Elizabeth Warren, koji pokazuje koliko bi svaki milijarder morao platiti prema njenom prijedlogu, Gates bi sljedeće godine trebao platiti 6,4 milijarde dolara, što je mali izdatak u odnosu na njegovo veliko bogatstvo.

Biznis.ba