Svijet

Bjelorusija traži alternative ruskoj nafti

Autor: Biznis.ba
Bjelorusija traži alternative ruskoj nafti

Bjelorusija traži alternative ruskoj nafti i pregovara sa Sjedinjenim Državama, Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima o isporukama.

To je danas rekao bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, javlja agencija Belta.

Novinska agencija Interfaks je, s druge strane, izvjestila danas da je Lukašenko predložio održavanje nove runde razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi se razriješio spor vezan za snabdjevanje naftom. Naime, Bjelorusija i Rusija nisu uspjele da postignu sporazum o snabdjevanju naftom za ovu godinu, što je izazvalo da Rusija obustavi isporuke bjeloruskim rafinerijama, mada ih je djelimično obnovila 4. januara.

Ovaj spor se, kako prenosi Rojters, nadovezao na širi geopolitički sukob između Moskve i Minska u kojem je Lukašenko optužio Kremlj da pokušava da primora Bjelorusiju da uđe u zajednicu sa Rusijom, koja bi, kako kaže, označila kraj njegove političke karijere.

"Neću da budem posljednji predsjednik Belorusije", rekao je Lukašenko danas i dodao da je sa SAD, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskom Arabijom razgovarao o isporukama nafte, prenijela je Belta.

"Imam divne odnose sa njima. Kažu - isporučićemo koliko god vam treba. Naravno, to je po svetskoj cijeni. Ali kvalitet nafte je bolji", naveo je bjeloruski predsjednik.

Rusija na Bjelorusiju gleda kao na tampon zonu između nje i zapada, i podupirala je Lukašenka u posljednjih 25 godina kreditima i energetskim subvencijama, navodi britanska agencija uz napomenju da je ta pomoć, međutim, prošle godine počela da se smanjuje.

Američki državni sekretar Majk Pompeo bi trebalo da posjeti Belorusiju sljedeće nedjelje, što bi bila prva posjeta na najvišem nivou jednog zvaničnika SAD toj zemlji u više od dvije decenije, dodaje se u informaciji.

Biznis.ba