Svijet

Blagi rast proizvođačkih cijena u EU

Autor: Biznis.ba
Blagi rast proizvođačkih cijena u EU

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Europskoj uniji i eurozoni u listopadu ove godine uvećane su i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, pokazuje najnovije izvješće Eurostata.

Tako su proizvođačke cijene u listopadu 2018. godine u odnosu na prethodni mjesec porasle za 0,7 posto u EU i za 0,8 posto u eurozoni, dok su na godišnjoj razini industrijske proizvođačke cijene porasle za 5,4 posto u Europskoj uniji i za 4,9 posto u eurozoni.

Promatrano po kategorijama proizvoda, u zemljama EU proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na mjesečnoj razini porasle su za 2,6 posto za energente, za 0,2 posto za kapitalne proizvode i 0,1 posto za intermedijarne proizvode, dok su cijene ostale stabilne za trajne proizvode široke potrošnje. Proizvođačke cijene za netrajna potrošačka dobra su se smanjile za 0,1 posto.

Kod proizvođačkih cijena u europodručju u listopadu 2018. godine, u usporedbi s rujnom 2018. godine, došlo je do poskupljenja energenata za 2,7 posto, zatim kapitalnih dobara za 0,2 posto, intermedijarnih proizvoda i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,1 posto, dok su se cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju smanjile za 0,1 posto.

Ako se isključe energenti, proizvođačke su cijene ukupne industrije na mjesečnoj razini u EU porasle za 0,1 posto, dok su u europodručju ostale stabilne.

Najveće povećanje proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na mjesečnoj razini zabilježeno je u Belgiji za 3,6 posto, Italiji 1,8 posto i u Rumunjskoj za 1,6 posto, dok je najveće smanjenje cijena zabilježeno u Estoniji za 0,8 posto, Latviji 0,6 posto i u Sloveniji za 0,2 posto.

Rast proizvođačkih cijena na godišnjoj razini u EU i eurozoni zabilježen je u skoro svim promatranim kategorijama proizvoda, predvođen energentima, kod kojih je zabilježen najveći rast cijena i to za 17,1 posto u Uniji i za 14,6 posto u europodručju.

Proizvođačke cijene ukupne industrije, bez energetskog sektora, u EU su porasle 1,7 posto, a u eurozoni za 1,5 posto.

Najveće povećanje proizvođačkih cijena industrije na godišnjoj razini zabilježeno je u Belgiji, i to 10,4 posto, zatim Danskoj 9,9 posto i Mađarskoj 8,4 posto, dok je jedino smanjenje zabilježeno u Irskoj za 2,7 posto, navodi se u izvješću Eurostata.

Biznis.ba / FENA