Svijet

Britanija ne može da očekuje nulte carine u trgovini s EU

Autor: Biznis.ba
Britanija ne može da očekuje nulte carine u trgovini s EU

Evropska unija je danas jasno stavila do znanja da Velika Britanija ne može da očekuje nulte carine i nulte kvote u trgovini s evropskim blokom ukoliko London ne prihvati uslove koji će obezbijediti fer konkurenost jedinstvenom evropskom tržištu, izvještava agencija Reuters.

Pregovarač EU za Brexit Mišel Barnije, obrazlažući svoja ovlašćenja u pregovorima sa Britanijom nakon njenog izlaska iz bloka prošle nedjelje, rekao je da bi trebalo da postoje dugoročno ravnopravni uslovi u pogledu socijalnih standarda, kao i standarda koji se odnose na državnu pomoć i zaštitu životne sredine.

Barnije je na brifingu za novinare naveo da sve strane treba da se pripreme i za mogući najgori scenario - da ne bude trgovinskog sporazuma na kraju godine.

Evropski pregovarač za Brexit se obratio novinarima neposredno uoči najavljenog izlaganja britanskog premijera Borisa Džonson koji danas treba da iznese svoje pregovaračke uslove za dijalog sa EU. Očekuje se da će on reći kako će Britanija napredovati čak i ako ne uspije da postigne željeni trgovinski sporazum, dodaje Reuters.

Dvije strane moraju da pokušaju da do kraja godine, kada ističe prelazni period, postignu sporazum o trgovini i budućim međusobnim odnosima - što i London i Brisel tvrde da žele, ali postavljajući vrlo različite uslove.

Pregovori između Brisela i Londona o trgovini počeće u martu. Nakon kritikovanja pristupa svoje prethodnice Tereze Mej u pregovorima o razvodu Britanije od EU, Džonson je zauzeo mnogo tvrđi stav, poručujući da se Britanija neće povinovati pravilma i propisima evropskog bloka, dodaje britanska agencija.

Biznis.ba