Svijet

Britanija objavila 'istorijski' trgovinski sporazum s Japanom nakon Brexita

Autor: Biznis.ba
Britanija objavila 'istorijski' trgovinski sporazum s Japanom nakon Brexita

Britanija je objavila u petak „istorijski" trgovinski sporazum s Japanom, slaveći ga kao svoj prvi veliki trgovinski sporazum nakon zvaničnog napuštanja Evroske unije.

Sveobuhvatni sporazum o ekonomskom partnerstvu Ujedinjenog Kraljevstva i Japana dogovoren je u principu tokom video razgovora između britanske ministrice za međunarodnu trgovinu Liz Truss i japanskog ministra vanjskih poslova Toshimitsu Motegija.

- Povratili smo kontrolu nad našom trgovinskom politikom i nastavit ćemo da djelujemo kao zemlja izvan EU – objavio je u tweetu premijer Boris Johnson.

Očekuje se da sporazum poveća britansku trgovinu s Japanom za procijenjenih 15,2 milijardi funti, saopćila je vlada.

- Ovo je istorijski trenutak za Ujedinjeno Kraljevstvo i Japan, kao naš prvi veliki trgovinski sporazum nakon Brexita – navodi Truss u izjavi za javnost.

- Sporazum koji smo dogovorili,u rekordnom vremenu i u izazovnim okolnostima, ide daleko izvan postojećeg sporazums (Japana) s EU, jer osigurava nove pobjede za britanske firme u našoj velikoj proizvodnoj industriji hrane i pića i tehnološkoj industriji – kazala je ona.

Sporazum će potvrditi parlamenti dvije zemlje i stupit će na snagu do kraja godine, kada Britanija prestane da bude obavezana trgovinskim pravilima EU, saopćila je vlada.

Britanija je zvanično napustila EU 31. januara i ušla je u prelazni period do kraja godine, tokom kojeg još pripada jedinstvenom tržištu i carinskoj uniji EU.

Johnson je najavio da će osigurati liberalne trgovinske sporazume nakon Brexita sa Sjedinjenim Državamai drugim ekonimajama koje nisu članice EU, prenosi dpa.

Biznis.ba / FENA