Tržište

Brodske kompanije zbog napada Huta izbjegavaju Crveno more: Porasle cijene nafte

Autor: Biznis.ba
Brodske kompanije zbog napada Huta izbjegavaju Crveno more: Porasle cijene nafte
Foto: Agencije

Cijene nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima za čak jedan posto, zbog nastavka napetosti nakon napada jemenskih Huta na brodove u Crvenom moru.

Cijena barela na londonskom je tržištu porasla 71 cent u odnosu na prethodno zatvaranje, na 80.10 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 81 cent višoj cijeni, 74.70 dolara.

Cijene prema terminskim ugovorima na oba su tržišta na putu sedmičnog rasta od skoro 5 posto, potaknute rastućim geopolitičkim rizicima zbog napada na Crvenom moru i mogućim prekidima brodskih operacija. Više pomorskih prijevoznika izbjegava Crveno more zbog napada na plovila militantne grupe Huta, koji su njihov odgovor na rat u Gazi.

Napadi su izazvali poremećaje u globalnoj trgovini kroz Sueski kanal, preko kojeg prolazi oko 12 posto svjetske trgovine. Sjedinjene Države u utorak su pokrenule multinacionalnu operaciju za zaštitu trgovine u Crvenom moru, ali Huti su najavili da će nastaviti s napadima.

"Dugotrajnost utjecaja na cijene u potpunosti ovisi o dužini vremena u kojem brodarske kompanije i dalje budu izbjegavale to područje. Ono što je preuveličalo takav utjecaj je nedostatak jasnoće o tome kako, gdje i kada će djelovati tzv. pomorska koalicija", rekao je John Evans iz PVM-a.

Uprkos geopolitičkim napetostima koje podupiru skuplju naftu, cijene su jučer bilježile pad nakon što je Angola najavila da će napustiti Organizaciju zemalja-izvoznica nafte (OPEC). Ta afrička nacija, koja proizvodi oko 1.1 milion barela nafte dnevno, saopćila je da članstvo u organizaciji ne služi njezinim interesima, protestvujući protiv odluke šire grupe OPEC+ da smanji kvotu proizvodnje te članice u 2024.

"Iako je takav tok bio prilično predvidljiv zbog stajališta Angole na posljednjem sastanku OPEC-a, on podsjeća na sve veće podjele koje bi u budućnosti mogle ugroziti jedinstvo grupe", dodao je Evans iz PVM-a.

Odvojeno je OPEC saopćio da je barel košarice nafte njegovih članica jučer pojeftinio 40 centi, na 80.84 dolara, prenosi Hina.