Saopćenje

Čelnici G7 usaglasili ograničenje uvoza ruskih dijamanata

Autor: Biznis.ba
Čelnici G7 usaglasili ograničenje uvoza ruskih dijamanata
Unsplash

Čelnici G7 usaglasili su se u srijedu da ograniče uvoz ruskih dijamanata od iduće godine u okviru pooštravanja sankcija zbog invazije Moskve na Ukrajinu, navodi se u saopćenju.

- Uvest ćemo ograničenja na uvoz neindustrijskih dijamanata, iskopanih, obrađenih ili proizvedenih u Rusiji, od 1. januara 2024. godine - saopćili su čelnici nakon virtualnog samita s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Za time će "slijediti daljnja postupna ograničenja na uvoz ruskih dijamanata prerađenih u trećim zemljama s ciljem do 1. marta 2024. godine", navode oni.

Do početka septembra bit će uspostavljen "robusni mehanizam verifikacije i certifikacije za neobrađene dijamante u G7 zasnovan na sljedivosti", dodaje se u zajedničkoj izjavi.

Nova ograničenja sllijede nakon niza sankcija koje su Sjedinjene Države i druge zemlje već nametnule Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu u februaru 2022, s prethodnim sankcijama uključujući finansijske institucije, uvoz tehnologije i izvoz energije.

U obraćanju čelnicima G7 u srijedu, Zelenski je upozorio na kolaps zapadnog jedinstva, navodeći kako Rusija računa da će se to dogoditi iduće godne.

Bijela kuća je upozorila da će Sjedinjene Države ostati bez novca za dodatnu pomoć Ukrajini do kraja godine ukoliko Kongres ne odobri nova sredstva.

Čelnici G7 osvrnuli su se u saopćenju na pitanje podrške Kijevu, obećavajući da će se to nastaviti.

- Naša čvrsta posvećenost podršci ukrajinskoj borbi za njenu nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet nikada neće pokolebati - navode čelnici u saopćenju, prenosi AFP.

(Biznis.ba / FENA)