Svijet

Centralne banke širom svijeta kupuju ogromne količine zlata zbog rasta cijena

Autor: Biznis.ba
Centralne banke širom svijeta kupuju ogromne količine zlata zbog rasta cijena

Centralne banke širom svijeta kupuju ogromne količine zlata s obzirom da će se cijena zlata popeti na 1.600 dolara po uncu (otprilike 30 grama) u toku naredne godine, kažu iz Wall Street bankarske grupacije Goldman Sachs.

Dugo su se cijene zlata kretale između 1.200 do 1.330 dolara, ali sada se ova situacija mijenja zbog manje agresivne politike američkih federalnih rezervi u odnosu na kamatne stope.

"Dedolarizacija u centralnim bankama, odnosno potražnja centralnih banaka za zlatom sada je najveća još od Nixonove ere i iznosi 20 posto globalne ponude", izjavio je za Bloomberg šef globalnog istraživanja roba u Goldmanu, Jeff Currie.

On ističe da je zlato jedno od najsigurnijih ulaganja jer vrijednost američkog dolara i obveznica ne može dugoročno rasti. Govoreći o velikoj potražnji za zlatom, Currie dodaje da bi ulagači trebali diverzifikovati svoje dugoročne udjele u zlatu.

"Dugoročna prognoza zavisi od globalnog rasta. Što više čekamo, veća je vjerovatnoća da će SAD pogoditi recesija", rekao je za Kitco News Mikhail Sprogis, analitičar Goldman Sachsa.

Zlato se trenutno prodaje za 1.463,30 dolara po uncu, dok u kupovini plemenitog metala prednjače centralne banke Rusije, Turske, Kine i Poljske.

Biznis.ba