Svijet

Cijene energije rastu jer BP zaustavlja tranzit naftnih tankera kroz Crveno more

Autor: Biznis.ba
Cijene energije rastu jer BP zaustavlja tranzit naftnih tankera kroz Crveno more
Foto: Arhiv

BP je u ponedjeljak saopćio da će pauzirati sve isporuke kroz Crveno more zbog pojačanih napada na plovila od strane Huti militanata u Jemenu.

- U svjetlu pogoršanja sigurnosne situacije za brodarstvo u Crvenom moru, BP je odlučio privremeno pauzirati sve tranzite kroz Crveno more. Ovu pauzu iz predostrožnosti ćemo držati pod stalnom revizijom, u zavisnosti od okolnosti kako se budu razvijale u regionu, navodi se u saopćenju kompanije

Nafta je naglo porasla na vijestima. Nafta Brent, globalna referentna vrijednost, porasla je za 1,1% na 77 dolara po barelu. Američka nafta je porasla za 1% na 72 dolara po barelu.

Vijest je poremetila cijelo energetsko tržište: cijene futures-a za referentni evropski ugovor o prirodnom plinu skočile su 5,5% do ponedjeljka ranog popodneva i trgovale se na 35 eura (38,20 dolara) po megavat satu. To je još uvijek daleko ispod rekordne vrijednosti od 320 eura (349,24 dolara) po megavat-satu u augustu 2022., na vrhuncu energetske krize na kontinentu, ali je jasan znak poremećaja u energetici nakon napada.

Najveće svjetske kompanije za transport kontejnera također su pauzirale tranzit kroz jednu od najvažnijih svjetskih trgovačkih arterija u potezu za koji stručnjaci kažu da bi mogao usporiti lance opskrbe i povećati troškove transporta.

MSC, Maersk, CMA-CGM i Hapag-Lloyd su proteklih dana rekli da će izbjeći Suecki kanal zbog sigurnosnih razloga.