Svijet

Cijene nafte bilježe najveći nedjeljni rast od augusta

Autor: Biznis.ba
Cijene nafte bilježe najveći nedjeljni rast od augusta

Cijene nafte su na putu da trgovačku sedmicu završe najvećim nedjeljnim rastom od kraja augusta, pošto se tržišno raspoloženje oporavilo usljed popuštanja zabrinutosti vezanih za uticaj omikron vartijante kovida na globalni ekonomski rast i potražnju za gorivom.

Oba međunarodno referentna tipa nafte, Brent i WTI, po svemu sudeći će zabilježiti rast cijene od oko 8,0 odsto ove sedmice, prvi put u posljednjih sedam nedjelja, uprkos kratkotrajnoj navali investitora na unovčavanje profita.

Fjučersi sjevernomorske nafte Brent su porasli za 99 centi ili 1,3 odsto, na 75,41 dolara po barelu na trgovanju u ranim popodnevnim satima danas, nakon pada od 1,9 procenata u četvrtak, izvještava Rojters.

Cijena fjučersa američke sirove nafte WTI ojačala je za 1,08 dolara, odnosno za 1,5 procenata na 72,02 dolara, oporavljajući se od pada od 2,0 odsto na jučerašnjem volatilnom trgovanju.

Izvještaj američkog Ministarstva rada o nastavku rasta potrošačkih cijena u novembru, pri čemu je međugodišnja stopa inflacije dostigla najviši nivo od 1982. godine, dodatno pojačao optimizam u pogledu potražnje za naftom.

Ranije ove nedjelje tržište nafte je nadoknadilo oko polovine gubitaka koje je pretrpjelo od 25. novembra, kada je objavljena vijest o novom omikron soju vorusa. Oporavak cijena "crnog zlata" su podstakli rezultati prvih istraživanja o novom virusu, a prema kojima tri doze Fajzerove vakcine protiv kovida pružaju zaštitu od omikrona.

Biznis.ba