Svjetsko tržište

Cijene nafte blago porasle nakon neočekivanog pada zaliha sirove nafte u SAD-u

Autor: Biznis.ba
Cijene nafte blago porasle nakon neočekivanog pada zaliha sirove nafte u SAD-u
Foto: Ilustracija/Unsplash

Cijene nafte na svjetskim tržištima bilježe neznatan rast, nakon što su industrijski podaci pokazali iznenađujući pad zaliha sirove nafte u SAD-u prošle sedmice, što je pozitivan znak za potražnju.

Futuresi nafte Brent porasli su pet centi, ili 0,06 posto, te iznose 88,47 američka dolara po barelu, a terminski ugovori na američku sirovu naftu West Texas Intermediate (WTI) porasli su za osam centi, ili 0,1 posto, te iznose 83,44 dolara po barelu.

Zalihe sirove nafte u SAD-u pale su za 3,237 miliona barela u sedmica koja je završilao 19. aprila, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na brojke Američkog instituta za naftu. Nasuprot tome, šest analitičara koje je anketirao Reuters očekivalo je porast od 800.000 barela.

Tržišta nafte posmatraju i ekonomske pokazatelje u SAD-u. Poslovna aktivnost u SAD-u, prema analizi S&P Global je ovog mjeseca da je PMI indeks proizvodnje 50,9 što je pad s 52,1 koliko je iznosio u martu, što je i najniži nivo u zadnja četiri mjeseca, prenose Financije hr.

“To bi moglo pomoći u uvjeravanju kreatora politike da su smanjenja stopa potrebna za podršku ekonomiji”, rekli su analitičari ANZ-a u bilješci.

Smanjenje kamatnih stopa u SAD-u moglo bi potaknuti ekonomski rast i, zauzvrat, potražnju za naftom od strane najvećeg svjetskog potrošača goriva.

Analitičari su i dalje bili usredotočeni na najnoviji razvoj sukoba na Bliskom istoku, iako je utjecaj na zalihe nafte za sada ograničen.

“Nedavni izvještaji sugerišu da i Iran i Izrael smatraju da su trenutne operacije zaključene jedna protiv druge, bez potrebe za daljnjim djelovanjem za sada”, rekli su analitičari ING-a u bilješci.

SAD i Evropa pripremaju se za nove sankcije protiv Irana – iako one možda neće imati značajan utjecaj na opskrbu naftom u neposrednoj budućnosti, dodali su iz ING-a.