Odgoda smanjenja kamata

Cijene nafte ispod 82 dolara. Fed neće sniziti kamate do ljeta?

Autor: Biznis.ba
Cijene nafte ispod 82 dolara. Fed neće sniziti kamate do ljeta?
Foto: Agencija

Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod nivoa od 82 dolara pod pritiskom bojazni da bi američka središnja banka mogla odgoditi snižavanje kamatnih stopa do ljeta, što bi zakočilo ekonomiju i potražnju za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na kraj prošle sedmice i iznosila je 81,42 dolara. Prošli petak zaključilo je trgovinu u minusu 2,05 dolara. Značajnijih promjena nije danas bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 76,36 dolara. U petak zaključilo je trgovinu u minusu 2,12 dolara.

Na kraju prošle sedmice trgovce su uznemirili signali iz američke središnje banke da bi mogli odgoditi snižavanje kamatnih stopa do ljeta nakon što su podaci za januar pokazali ubrzani rast cijena na mjesečnoj razini.

Fedov dužnosnik Christopher Waller izjavio je prošli četvrtak da bi banka trebala odgoditi smanjenje kamatnih stopa za najmanje još nekoliko mjeseci.

Inflacija se "vjerovatno" kreće prema ciljanih dva posto, rekao je Waller, naglasivši ipak da treba podatke o rastu cijena za "najmanje još nekoliko mjeseci" kako bi ocijenio je li blago ubrzanje rasta cijena na mjesečnom nivou u januaru iznimka ili ozbiljan problem. Više kamatne stope koče ekonomiju i potražnju za naftom.

Waller je 'pak otklonio argument da bi središnja banka mogla gurnuti ekonomiju u recesiju bude li predugo odgađala sniženje kamatnih stopa. Fed može "još malo pričekati", smatra.

Inflacija u SAD-u još je uvijek znatno iznad ciljanih dva posto, a američka ekonomija pokazuje otpornost kakvu je malo ko predvidio, pa tržišta nafte definiraju cijene prema scenariju s visokim kamatnim stopama kroz duže razdoblje, objašnjava Ricardo Evangelista iz ActivTradesa.

Cijene koče i veća američka opskrba i strah od posustajanja kineske potražnje koje neutraliziraju smanjenje opskrbe iz članica Organizacije zemalja - izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika.

Premija na geopolitički rizik na londonskom tržištu zbog krize u Crvenom moru i dalje je skromna i iznosi samo dva dolara po barelu, napisali su u bilješci analitičari Goldman Sachsa.

No, banka je povisila projekciju najveće cijene tokom ljeta s 85 na 87 dolara, uz obrazloženje da su razvijene zemlje pod pritiskom poremećaja u prometu kroz Crveno more potrošile više zaliha no što se očekivalo.

OPEC je odvojeno objavio da je u petak barel košarice nafte njegovih članica pojeftinio 67 centi na 82,23 dolara.