Svijet

Cijene nafte na putu za prvi sedmični rast u dva mjeseca

Autor: Biznis.ba
Cijene nafte na putu za prvi sedmični rast u dva mjeseca
nafta istrazivanje

Cijene nafte porasle su u petak, na pravom putu da zabilježe svoj prvi sedmični rast u dva mjeseca nakon što su iskoristile bikovske prognoze Međunarodne energetske agencije (IEA) o potražnji nafte za sljedeću godinu i slabijem dolaru.

Futures na Brent porasli su za 21 cent na 76,82 dolara po barelu u 06:40 GMT. Američka nafta West Texas Intermediate (WTI) porasla je za 20 centi na 71,78 dolara.

Oba mjerila su na putu ka skromnom sedmičnom dobitku, nakon što su sredinom sedmice ukinuta najava Federalnih rezervi SAD-a da će vjerovatno smanjiti troškove zaduživanja sljedeće godine.

- Cijene nafte mogu doživjeti malo 'povlačenje potražnje' zbog poboljšanih uvjeta likvidnosti nakon Fed-ovog okreta, rekao je Kelvin Wong, analitičar OANDA u Singapuru, piše Reuters.

Dolar je u četvrtak pao na najniži nivo u četiri mjeseca nakon što je američka centralna banka nagovijestila da je povećanje kamatnih stopa vjerovatno okončano i da će niži troškovi zaduživanja doći u 2024.

Slab dolar čini naftu denominiranu u dolarima jeftinijom za strane kupce.

Evropska centralna banka je, u međuvremenu, u četvrtak odbila opklade o skorom smanjenju kamatnih stopa, potvrđujući da će troškovi zaduživanja ostati na rekordno visokom nivou uprkos nižim inflacionim očekivanjima.

Svjetska potrošnja nafte će porasti za 1,1 milion barela dnevno (bpd) 2024. godine, navela je IEA u mjesečnom izvještaju, za 130.000 barela dnevno više u odnosu na prethodnu prognozu, navodeći poboljšanje izgleda za potražnju u SAD-u i niže cijene nafte.

Procjena za 2024. je manje od polovine prognoze rasta potražnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) od 2,25 miliona barela dnevno.

Slabi ekonomski podaci iz Kine, drugog najvećeg potrošača nafte u svijetu, posljednjih sedmica dodatno su pritiskali cijene nafte.

Podaci koje je u petak objavio državni zavod za statistiku pokazuju da je rad rafinerija u novembru pao na najniži nivo od početka 2023., jer je pritisak na marže na rafinerije u nedržavnom vlasništvu doveo do smanjenja proizvodnje, dok je spora potrošnja dizela opterećivala nacionalnu potražnju za gorivom.

Unatoč tekućim problemima na kineskom tržištu nekretnina, podaci su također pokazali bolji učinak od očekivanog u industrijskoj proizvodnji i poboljšanju maloprodaje, dajući određeno olakšanje tržišnom raspoloženju usred anemičnog ekonomskog oporavka zemlje nakon COVID-a.

(Energetika.ba)