naftno tržište

Cijene nafte padaju već treću sedmicu zaredom

Autor: Biznis.ba
Cijene nafte padaju već treću sedmicu zaredom
Foto: Ilustracija

Cijene nafte blago su porasle u petak, ali su i dalje na putu pada već treću sedmicu zaredom zbog slabe potražnje u Kini, najvećem svjetskom uvozniku sirove nafte, i očekivanja sporazuma o prekidu vatre u Gazi.

Terminski ugovori sirove nafte Brent za rujan porasli su za 15 centi, ili 0,2 posto, na 82,52 dolara po barelu. Američka West Texas Intermediate (WTI) nafta porasla je za 13 centi, također 0,2 posto, na 78,41 dolara po barelu.

Dobici u petak i četvrtak, uglavnom zbog podataka koji pokazuju da je američka ekonomija rasla brzinom većom od očekivane tokom drugog tromjesečja, bili su zanemarivi u odnosu na opsežnije padove posljednjih sedmica.

Referentne vrijednosti pale su za oko pet posto u posljednje tri sedmice. Brent je ove sedmice bio neznatno manji, dok je WTI pao za više od dva posto.

Kineski podaci su pokazali da je potražnja za naftom u zemlji pala za 8,1 posto na 13,66 miliona barela dnevno u junu 2024., što je izazvalo zabrinutost oko potrošnje, prema analitičarima ANZ Research, prenose Financije hr. 

“Do pada je vjerovatno došlo zbog benzina i dizela jer nova energija i vozila s autonomnom vožnjom postaju sve popularnija”, smatraju iz ANZ-a.

Očekuje s da će na cijene utjecati i prekid sukoba u Gazi, prenosi Reuters. Kamala Harris, američka potpredsjednica, ove sedmice je pozvala izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da pomogne u postizanju sporazuma o prekidu vatre.