naftno tržište

Cijene nafte pale treću sedmicu zaredom

Autor: Biznis.ba
Cijene nafte pale treću sedmicu zaredom
Foto: Ilustracija

Cijene nafte pale su i treću uzastopnu sedmicu, jer se očekuje daljnje usporavanje rasta američke ekonomije, dok se kineska ne oporavlja tako brzo kako su se trgovci nadali.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice pala 2,5 posto, na 79,62 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,9 posto, na 75,53 dolara.

U četvrtak je podršku cijenama pružila odluka Evropske centralne banke o smanjenju kamatnih stopa, što bi trebalo potaknuti rast ekonomske eurozone, a time i potražnje za naftom u tom bloku, prenosi SEEbiz.

No, već u petak cijene su nafte pale jer je sve jasnije da američka centralna banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kako su se trgovci nadali.

Naime, novi podaci s američkog tržišta rada pokazali su da je u maju broj zaposlenih porastao znatno više nego što se očekivalo, što upućuje na to da se rast ekonomoije i potrošnje nastavlja solidnim tempom.

Zbog toga bi mogli ojačati inflacijski pritisci, pa je jasno da Fed neće žuriti sa smanjenjem kamata dok se rast ekonomije dodatno ne uspori.