Svijet

Cijene nafte pale

Autor: Biznis.ba
Cijene nafte pale

Nakon  sedam sedmica rasta, prošle su sedmice cijene nafte na svjetskim tržištima pale više od 2 posto zbog sporog rasta privrede, što će izazvati slabljenje potražnje za 'crnim zlatom'. Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice pala 2.3 posto, na 84.80 dolara, a za toliko je pojeftinio i barel na američkom tržištu, pa mu je cijena skliznula na 81.25 dolara.

U prethodnih sedam sedmica cijena barela u Londonu porasla je oko 18, a na američkom tržištu više od 20 posto. No, prošle je sedmice splasnula sklonost ulagača prema riziku jer se rast najvećih svjetskih privreda usporava, dok bi centralne banke mogle zadržati kamatne stope na visokim razinama duže nego što se očekivalo.

Fokus trgovaca naftom okrenuo se konsolidaciji, nakon što je opća sklonost riziku "potisnuta zbog jačanja makroekonomskih prepreka - od sporog rasta Kine do zabrinutosti zbog rastućih kamatnih stopa", napisao je u svojoj bilješci Ole Hansen iz Saxo banke.

Smatralo se da će Kina, najveća svjetska uvoznica nafte, igrati glavnu ulogu u povećanju potražnje za naftom u ovoj godini. No, oporavak te zemlje nakon ukidanja covid mjera je sporiji nego što se očekivalo, prenosi Index.hr.

(Biznis.ba)