svjetsko tržište

Cijene nafte pale

Autor: Biznis.ba
Cijene nafte pale
Foto: Pexels

Na većini azijskih berzi danas su cijene dionica pale jer nema novih vijesti koje bi podržale tržišta, dok je dolar ojačao prema korpi valuta jer je neizvjesno hoće li Fed ove godine početi smanjivati kamatne stope.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7 sati u minusu 0.3 posto.

Pritom je japanski Nikkei indeks spustio se na 1.4 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju i Hong Kongu pale između 0.1 i 0.4 posto. U Južnoj Koreji su, pak, blago porasle. U fokusu ulagača su kvartalni poslovni rezultati najvećih kompanija iz regije, dok drugih značajnijih ekonomskih vijesti nema.

Zbog toga se trguje oprezno, kao i na Wall Streetu jučer, kada su Dow Jones i S&P 500 indeks porasli blagih 0.1 posto, dok je Nasdaq za toliko pao. Nakon tri dana znatnog rasta indeksa, jučer se na najvećoj svjetskoj berzi trgovalo oprezno.

Podršku tržištu i dalje pruža nada ulagača da će američka centralna banka početi smanjivati kamatne stope u septembru, nakon što su podaci, objavljeni prošloga petka, pokazali da se tržište rada 'hladi', što bi moglo značiti da bi idućih mjeseci inflacija mogla popustiti, prenosi Index hr.

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema korpi valuta porasla, nakon što je jučer predsjednik ogranka Feda u Minneapolisu Neel Kashkari kazao da bi zbog povišene inflacije i snažnog tržišta nekretnina Fed mogao zadržati kamate na sadašnjim nivoima u ostatku godine.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 105,50 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 105.13 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 154.20 na 154.95 jena.

Dolar posljednjih dana jača prema jenu, premda japanske vlasti upozoravaju na negativan utjecaj slabosti jena i prijete novom intervencijom na tržištu kako bi zaustavile slabljenje jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula na 1.0735 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0765 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale. Cijena barela na londonskom tržištu spustila se jutros 0.43 posto, na 82.80 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0.40 posto, na 78.05 dolara.