međunarodna tržišta

Cijene nafte pod pritiskom zabrinutosti za potražnju

Autor: Biznis.ba
Cijene nafte pod pritiskom zabrinutosti za potražnju
Foto: Pexels

Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima više od 1 posto zbog nastavka zabrinutosti tržišnih sudionika oko slabosti kineske potražnje i povećanih rizika od globalnog ekonomskog usporavanja, a još veći pad cijena ograničili su potencijalni prekidi gubici opskrbe s Bliskog istoka i iz Libije.

Cijena barela je na londonskom tržištu pala u odnosu na prethodno zatvaranje 1,02 dolara, na 78,53 dolara. Barelom se na američkom tržištu trgovalo po 1,04 dolara nižoj cijeni, od 74,49 dolara.

Cijene su u utorak pale za više od 2 posto, nakon što su u prethodna tri dana porasle 7 posto.

- Rizici opskrbe u Libiji izbili su u prvi plan, potražnja Kine je i dalje slaba, a očekivani oporavak u drugom polugodištu tek treba pokazati vjerodostojne naznake početka, naveo je u bilješci Amarpreet Singh iz Barclaysa.

Dok pad američkih zaliha nafte i goriva u prošlome tjednu podupire cijene, potencijalni gubitak libijske proizvodnje nafte i moguće širenje sukoba između Izraela i Gaze na militante Hezbollaha u Libanonu koje podupire Iran i dalje ostaju najveći rizici na naftnim tržištima, prenosi SEEbiz.

Nekoliko naftnih polja širom Libije zaustavilo je proizvodnju jer se nastavlja spor između suparničkih vladinih frakcija oko kontrole nad centralnom bankom i prihodima od nafte. Taj spor u opasnost dovodi proizvodnju od oko 1,2 miliona barela dnevno. Vlada sa sjedištem u Tripoliju i National Oil Corp (NOC), koji je zadužen za naftne resurse u zemlji, još uvijek nisu potvrdili zatvaranja.

Zalihe sirove nafte su u SAD-u u prošloj sedmici pale za 3,40 miliona barela, a zalihe benzina za 1,86 miliona barela te derivata za 1,40 miliona barela, objavio je u utorak Američki institut za naftu.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) je u odvojenom izvještaju priopćila da je u utorak cijena barela košarice nafte njezinih članica poskupila 74 centa, na 80,17 dolara.