Svijet

Cijene nafte porasle do 63 dolara, trgovci se nadaju američko-kineskom sporazumu

Autor: Biznis.ba
Cijene nafte porasle do 63 dolara, trgovci se nadaju američko-kineskom sporazumu

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 63 dolara, poduprte nadom da će američki predsjednik Donald Trump možda signalizirati napredak u trgovinskim pregovorima s Kinom te nižim zalihama u američkom naftnom čvorištu.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 30 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 62,48 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 44 centa višoj cijeni, od 57,30 dolara.

Trgovci napeto prate američko-kineske pregovore o trgovini. Nakon 16-mjesečnog trgovinskog spora i recipročnih carina koji su zakočili svjetsko gospodarstvo i potaknuli zabrinutost za potražnju za energentima, američki je predsjednik proteklog vikenda izjavio da se pregovori "vrlo lijepo" odvijaju.

Jučer je pak poručio da su netočna medijska izvješća prema kojima je SAD spreman ukinuti carine u sklopu prve faze sporazuma. Pozornost se sada okreće današnjem Trumpovom govoru jer ulagači očekuju novosti o toku pregovora.

"Na tržištu nafte čekaju. Sljedeći pomak cijena za pet do 10 dolara naviše ili naniže ovisit će o ekonomskim i trgovinskim razlozima", smatra Tamas Varga iz PVM-a.

"Očekuje se da će (Trump) odgoditi odluku o uvođenju carina na uvoz europskih automobila i auto-dijelova i da će objaviti dodatne informacije o razvoju trgovinskih pregovora s Kinom", dodao je Varga.

"Tržišni akteri i dalje vjeruju da će uskoro biti potpisan (djelomični) trgovinski sporazum. Pojačana sumnja u takav rasplet pritisnula bi cijene nafte", tumači Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

Dodatnu su potporu cijenama pružili su danas američki podaci, koji su pokazali pad zaliha sirove nafte u čvorištu u Cushingu u prošlom tjednu za oko 1,2 milijuna barela, navode trgovci, pozivajući se na potake Genscapea.

U tjednu prije toga zalihe su u tom čvorištu prema službenim podacima porasle peti tjedan zaredom.

Na tržištu prate i razmatranja vodećih proizvođača o ograničenju opskrbe. Trenutno Organizacija zemalja-izvoznica nafte i skupina neovisnih proizvođača predvođenih Rusijom smanjuju opskrbu za 1,2 milijuna barela dnevno, prema sporazumu koji istječe krajem ožujka iduće godine.

Oman, jedan od neovisni proizvođača koji surađuje s OPEC-om, objavio je jučer da će vjerojatno produljiti sporazum, ali je malo vjerojatno da će značajnije ograničiti opksrbu, prenosi Hina.

Proizvođači će se sastati 5. i 6. prosinca u Beču kako bi razmotrili daljnju proizvodnu strategiju.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim službenim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 62,26 dolara, te je porasla 28 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Biznis.ba