svjetsko tržište

Cijene nafte porasle, neizvjesna situacija na Bliskom istoku povećava zabrinutost

Autor: Biznis.ba
Cijene nafte porasle, neizvjesna situacija na Bliskom istoku povećava zabrinutost
Foto: Ilustracija/Pexels

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice porasle, nakon dvije sedmice pada, jer trgovce zabrinjava napetost na Bliskom istoku, dok spori rast ekonomije spriječava snažniji rast cijena "crnog zlata".

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 2.5 posto, na 89.50 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0.85 posto, na 83.85 dolara.

Podršku cijenama pruža zabrinutost za opskrbu, s obzirom na nastavljene sukobe na Bliskom istoku.

Doduše, napetosti između Irana i Izraela su splasnule, nakon nedavnih ograničenih međusobnih zračnih napada, no Izrael je pojačao zračne napade na grad Rafah u palestinskom Pojasu Gaze. Poručio je i da planira opći napad, uprkos upozorenjima saveznika na moguće brojne žrtve, s obzirom na to da se u Rafahu pred izraelskim napadima sklonilo 1.2 miliona Palestinaca, prenosi Index hr-

Od početka godine cijena nafte porasla 15 posto
Veći rast cijena nafte spriječava, pak, spori rast najvećih svjetskih ekonomija.

Prošle je sedmice objavljeno je da je u prvom tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a porastao 1,6 posto godišnje, znatno ispod očekivanja analitičara i najsporije u gotovo dvije godine. S druge strane, inflacija je u tom tromjesečju dostigla 3,4 posto godišnje, dok je u prethodnom kvartalu iznosila 1,8 posto.

Zbog toga je sve jasnije da će američka centralna banka zadržati restriktivnu monetarnu politiku još neko vrijeme, što će dodatno usporiti rast najveće svjetske ekonomije.

Posustajanje aktivnosti nadovezalo se na naznake posustajanja potražnje za gorivom u SAD-u, iskazano u snažnom rastu zaliha benzina u prošloj sedmici, za 5.6 miliona barela. Porasle su i zalihe destilata, za 5.1 milion barela. "Izvješće baš i ne signalizira zdravo stanje domaće potražnje u SAD-u", rekao je John Evans iz PVM-a.

Uglavnom zbog geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku, od početka godine cijena nafte na londonskom tržištu porasla je više od 15, a na američkom tržištu oko 17 posto.