Svjetska tržišta

Cijene nafte prošle sedmice porasle blizu 2 posto

Autor: Biznis.ba
Cijene nafte prošle sedmice porasle blizu 2 posto
Foto: Ilustracija/Pexels

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle jer su zalihe crnog zlata u SAD-u oštro pale, što ukazuje na jačanje potražnje na početku ljetne sezone putovanja.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice porasla 1,8 posto, na 86,54 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,1 posto, na 83,16 dolara.

U fokusu trgovaca prošle sedmice bili podaci o potražnji na početku ljetne sezone putovanja u SAD-u.

Ministarstvo energetike objavilo je da su zalihe sirove nafte u prethodnoj sedmici pale za 12,2 miliona barela, znatno više nego što se očekivalo, a smanjile su se i zalihe benzina, za 2,2 miliona barela.

"Zalihe su se smanjile za nevjerovatnih 12 miliona barela zbog snažnog izvoza, smanjenog uvoza i pojačane rafinerijske prerade", objašnjava Matt Smith iz firme Kpler.

S druge strane, vjeruje se da će uskoro početi pregovori na Bliskom istoku između Izraela i palestinskog Hamasa, što znači da se smanjuje rizik od poremećaja proizvodnje nafte u tom dijelu svijeta, prenosi Index hr.

Podaci o zapošljavanju
U fokusu trgovaca bili su prošle sedmice i podaci o zapošljavanju u SAD-u. U petak je objavljeno da je u junu u SAD-u otvoreno 206.000 novih radnih mjesta, nešto više nego što se očekivalo, ali manje nego mjesec dana prije.

Pritom su na niže revidirani podaci o rastu broja zaposlenih prethodnih mjeseci, a stopa nezaposlenosti porasla je na 4,1 posto.

Ti podaci podržali su teze da bi usporavanje rasta tržišta rada moglo dovesti do smanjenja pritiska na rast plata i potrošnje, što bi, pak, moglo dovesti do slabljenja inflacijskih pritisaka.

Fed će smanjiti kamate već u septembru?
Sve to otvorilo bi prostor američkoj centralnoj banci za smanjenje kamata, pa su ojačale špekulacije o tome da će Fed smanjiti cijenu novca već u septembru.

To bi moglo podržati rast ekonomije, a time i potražnje za 'crnim zlatom'.

Uglavnom zbog geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku, cijene su nafte u plusu u odnosu na početak godine - na londonskom tržištu više od 12, a na američkom tržištu oko 16 posto.